We zetten de geraniums buiten

Oikonde start een bijzonder café in Mechelen

‘We zetten de geraniums buiten’ is de atypische naam van een atypisch café in Mechelen. Het café kwam er op initiatief van Oikonde Mechelen.

Karen Gauchez, begeleidster: “Met dit project willen we ons zeker niet profileren als een nieuwe speler binnen de Mechelse Horeca. Het café is in de eerste plaats bedoeld als ontmoetingsplek voor onze cliënten, volwassenen met een mentale beperking. Zij vinden hier een zinvolle dagbesteding. Dit initiatief kadert binnen de vermaatschappelijking van de zorg. Wie vroeger niet in aanmerking kwam voor (sociale) tewerkstelling was vaak aangewezen op het aanbod van dagcentra. Maar die werking beantwoordt niet altijd aan de verwachtingen. Met de invoering van de persoonsvolgende financiering kunnen mensen zelfstandig zorg inkopen. Ook onze cliënten gaan op zoek naar ondersteuning op maat van hun behoeften. Net als iedereen staan ze graag midden in de samenleving en dat kan hier. Voorlopig zijn we slechts twee dagen per week open. We stellen vast dat de belangstelling groeit. Het is hier soms echt een gezellige bende. We zullen de openingsuren stap voor stap uitbreiden.”

Het is voor een sociale organisatie niet vanzelfsprekend om zo’n vernieuwend aanbod uit de grond te stampen. Oikonde deed een beroep op Herman Janssens, een ervaren marketing consultant van Hefboom. Hij hielp om het project in goede banen te leiden. Karen: “Die externe ondersteuning konden we zeker gebruiken. Binnen onze sector zijn we van nature wat voorzichtig bij het opzetten van nieuwe projecten, zeker wanneer die zelfbedruipend moeten zijn. Herman was de geknipte persoon om ons moed in te spreken en waar nodig ook wat achter de veren te zitten. Want van het uitwerken van het concept tot het vinden van een geschikte locatie: niets gaat vanzelf. Het kwam erop aan om ook wanneer het moeilijk liep, door te zetten. En dat is gelukt met Herman als betrokken coach.”

“Dankzij het dynamisch enthousiasme van Herman en zijn kordate uitspraken die ons niet spaarden, zetten we onze eerste stappen in de wereld van het sociale ondernemen.” Leen Quadflieg, directeur.