Ondersteuning bij complexe uitdagingen voor Wereld Missie Hulp.


Een productie van AAP Media voor Hefboom.

Duurzame en circulaire ontwikkelingssamenwerking

Wereld Missie Hulp is een vzw die via ontwikkelingsprojecten de leefomstandigheden van mensen in de derde wereld op een duurzame manier wil verbeteren. De humanitaire organisatie helpt kansarme mensen over de hele wereld en ondersteunt jaarlijks zo’n 250 ontwikkelingsprojecten. De middelen daarvoor halen ze hoofdzakelijk uit de inzameling van kledij en andere goederen.

Spullen een tweede leven geven

De organisatie kiest met zorg uit welke ontwikkelingsprojecten ze ondersteunen. Door de kledinginzameling via de rode kledingcontainers genereren ze de nodige middelen. “Het idee is nog altijd heel mooi”,  zegt Ilona De Coster, projectverantwoordelijke bij Wereld Missie Hulp. “De goederen die we inzamelen krijgen elders een tweede leven of worden verkocht om met de opbrengst ervan onze projecten te steunen. Een ander deel van onze werking is de humanitaire verzendingsdienst: we helpen mensen en organisaties om goederen te versturen naar het Zuiden of naar Oost-Europa. Met die humanitaire verzendingen zijn we uniek op de markt.”

Ondersteuning bij complexe uitdagingen

Wereld Missie Hulp werkt samen met organisaties als Artsen zonder Vakantie en Memissa. Zo weten ze zeker dat de hulp goed terechtkomt. Maar een wereldwijde werking is niet altijd makkelijk. Op zoek naar ondersteuning bij de complexe uitdagingen, gingen ze in zee met Hefboom. “Vanaf dag één toonden ze een enorme betrokkenheid”, aldus Ilona De Coster. “Zij hielpen ons bij de uitdaging om nieuwe doelgroepen te vinden, om de marktanalyse op punt te stellen en de humanitaire verzendingen te bestendigen. Ze hebben ons daarin echt heel goed begeleid.”

“De kledinginzameling blijft natuurlijk de belangrijkste pijler, maar we hebben gemerkt dat er ook veel vraag is naar medische apparatuur en andere goederen. Met de goederen die hier bij ons door de bedrijfswereld worden afgeschreven, kunnen we ginds écht veel andere mensen helpen.”, Ilona De Coster, Wereld Missie Hulp

“De markt waarin Wereld Missie Hulp actief is, is in volle ontwikkeling. Samen met hen hebben we een aantal denkoefeningen gedaan om na te gaan op welke manier ze het best kunnen anticiperen op deze marktontwikkelingen. Op die manier is Wereld Missie Hulp klaar om  hun werking voor de volgende jaren te bestendigen.”, Rudi Ceunen, Senior Consultant bij Hefboom.

Meer weten?