Duurzame mode met internationale ambitie


Marc Pengel wordt geboren in Curaçao, groeit op in Nederland en studeert aan de befaamde Modeacademie in Antwerpen. Zijn Caraïbische achtergrond verweeft hij er met Westerse invloeden tot een eigen herkenbare stijl. Kort na zijn afstuderen in 2021 lanceert hij zijn eigen modelabel Marc Martha. Dat merk wil hij met steun van Hefboom nu ook internationaal lanceren. (Foto: © Leoni Jones)

Belgische creativiteit met vleugje Curaçao

Marc Martha is een Caraïbisch geïnspireerd label voor vrouwen met kledij, accessoires en schoenen. De mode-industrie staat niet meteen bekend om zijn duurzame aanpak. Dat wil oprichter Marc Pengel veranderen door de productie in eigen handen te houden en overproductie te voorkomen. Vrijwel alle stukken van Marc Martha worden op bestelling gemaakt in het eigen atelier in België. Bestellingen lopen binnen via verschillende online retailers én een eigen webshop. Een volgende stap in de groei van het label is om de collectie ook in fysieke winkels te krijgen. Daarnaast zijn er concrete plannen voor een eerste show in Antwerpen. En als modeontwerper droomt Marc ervan om binnen de 5 jaar ook met een eigen defilé in Parijs te staan.

Lokale en duurzame productie

Een stevige ambitie, want mode is een heel kapitaalintensieve sector. En zeker als je zoals Marc niet alleen een eigen collectie lanceert, maar die ook zelf produceert. Flanders DC geeft hem bij de opstart nuttig advies, maar de zoektocht naar kapitaal verloopt moeilijker. Als pas afgestudeerde modeontwerper – met veel ideeën maar zonder eigen spaarcenten en zonder track record – vangt hij bot bij de reguliere banken. Via Flanders DC komt Marc bij Hefboom terecht. Daar helpt kredietconsulent Ben hem eerst bij het opstellen van een sluitend business plan, waarna zijn aanvraag voor een Cultuurkrediet wordt goedgekeurd.

“Met het oog op de verdere uitbouw van zijn modemerk en de professionalisering van zijn eigen atelier, vroeg Marc een Cultuurkrediet aan. Mode is sowieso een riskante sector maar zijn visie en duurzame aanpak overtuigden ons om
toch hierin te investeren.” Ben Peeters, Kredietconsulent Hefboom

Dat geld gebruikt hij voor de aankoop van de machines om in zijn eigen atelier in Antwerpen te kunnen produceren. Een duurzame keuze waarin Hefboom hem graag ondersteunt.

“Die steun was goud waard”, blikt Marc Pengel tevreden terug. “Niet alleen het krediet, maar ook het advies. Hefboom hielp me om mijn business plan scherp te krijgen. Ik heb er lang op gezwoegd, maar het was een grote hulp. Ik pluk er tot vandaag de vruchten van.”

Meer weten?