Mariënstede maakt inclusief samenleven mogelijk


Een productie van AAP Media voor Hefboom.

Mariënstede is een centrum in Dadizele waar volwassen personen met een beperking via wonen en een aangepaste dagbesteding ondersteuning en kansen krijgen. Doel is om hen zo zelfstandig mogelijk te laten leven en op verschillende manieren hun welzijn en geluk te bevorderen.

‘Vergeet de beperking en ontdek het talent’

In Mariënstede staan de bewoners en gebruikers centraal. Ze zijn volwassen individuen met een beperking maar vooral ook met een eigen persoonlijkheid en mogelijkheden. De organisatie is er voor, met en door hen. Een hele evolutie volgens Lieven Detavernier, directeur van Mariënstede. “In 1985 noemden we onszelf nog een instelling voor gehandicapten. We zijn 2023 en nu vertel ik dat we een kleurrijk plekje van warmte en ontmoeting zijn.”


Het is duidelijk dat Mariënstede niet de klassieke organisatie is die enkel focust op zorg. “Onze visie is breder en positiever. We zetten onze deuren open en verleggen voortdurend grenzen. Ons motto is: Vergeet de beperking en ontdek het talent. Een kwetsbare persoon zit altijd in een vragende rol. Kan je me helpen bij de maaltijd, bij het wassen, bij mijn financieel beheer. Maar als je de rollen omkeert, blijkt die persoon met een beperking ook veel talenten en capaciteiten te hebben. Dan is hij of zij de dienstverlener die helpt met de computer of taarten bakt. Dat geeft een heel ander gevoel.”

Buurtbewoners betrekken

Mariënstede is al sinds 1985 een open centrum naar de buurt, vertelt Lieven Detavernier. “In het begin waren de mensen wel wat bang om hier binnen te komen. Daardoor was er een grote afstand tussen onze gebruikers en het dorp. Door letterlijk onze deuren open te zetten is dat helemaal gedraaid. De initiële angst van de dorpsbewoners is verdwenen en de talenten van onze mensen konden naar buiten komen.”

De organisatie trekt nu volop de kaart van de inclusiviteit. “We werken hier in Dadizele samen met onze mensen met een beperking, ons personeel, de vrijwilligers en de mensen van het dorp aan gemeenschapsvorming en geluk. Onze gebruikers hebben zowel hier in Mariënstede als in het dorp een rol en identiteit gekregen. En de buurtbewoners hebben ook een rol in onze organisatie. We hebben nu 140 vrijwilligers die meehelpen bij verschillende activiteiten zoals koken, busvervoer, fietsen … We geloven heel sterk in die inclusieve samenwerking. Samen maakt ons dat een stukje sterker.”

Plek van ontmoeting

De werking is geëvolueerd van ‘zorgen voor’ over ‘ondersteunen’ tot ‘faciliteren’. “Dat klinkt moeilijk, maar eigenlijk is het simpel. We werken vanuit de talenten van onze mensen met anderen samen om tot mooie resultaten te komen. Samenwerken staat daarin centraal.”

Het kasteel is een plek van ontmoeting geworden. “Mensen komen hier fietsen, wandelen of winkelen in onze Chateau Superette. We realiseerden zelfs een buurtbioscoop. Op die manier kunnen ook anderen onze werking mee beleven en in contact komen met onze bewoners. Zo dragen we ons positieve verhaal verder uit, voorbij de poorten van ons kasteelpark.”

Blijven bouwen aan verbinding

Om de infrastructuur van Mariënstede verder te moderniseren zijn investeringen nodig. En daarvoor klopten ze aan bij Hefboom voor een investeringskrediet. “We moeten het kasteel verbouwen omdat er geen toiletten en douches in de kamers zijn. Een kasteel verbouwen is echter geen cadeau. Daarom zochten we extra financiering. We besloten om niet aan te kloppen bij een traditionele bank. Banken hebben geen verhaal, zij hebben aandeelhouders. Bij Hefboom ligt dat helemaal anders. We voelden direct dat er een klik was in visie tussen onze beide organisaties. Zo is de liefde tussen Mariënstede en Hefboom ontstaan.”

“Als je iets wil verwezenlijken, moet je iets doen. Wij helpen mee de grenzen van onze mensen te verleggen. Maar daardoor ook de grenzen van onze organisatie. We staan open voor de toevalligheden van het leven, waardoor we organisch groeien. En Hefboom is daarin een fantastische partner”, besluit Lieven Detavernier.

Meer weten?