Herstel Cultuurkrediet helpt muzikant Steven Vrancken door coronacrisis

Een akoestische muziekstudio om muziek op een andere manier te kunnen blijven brengen

Steven Vrancken had grote plannen voor 2020. Als componist-pianist met talrijke optredens en huiskamerconcerten in de planning zou hij als zelfstandige in hoofdberoep aan de slag gaan. Toen brak de coronacrisis uit.

Vastberaden om door te gaan, besloot Steven zich aan te passen aan de coronacrisis en in te zetten op online streaming van zijn muziek, opname-, mixing- en masteringdiensten. Hij zal ook zijn muziek voor gebruik in reclamespots en films aanbieden. Om deze stap te kunnen zetten, moest Steven echter op zoek naar financiering.

Muzikant met kunstenaarsstatuut

Afbeelding: Steven Vrancken

Steven Vrancken is als kunstenaar van vele markten thuis. 16 jaar geleden startte hij als performer in het straattheater circuit en in 2008 begon hij zijn muzikale carrière als componist-pianist. Nooit genoot Steven van een formele muzikale opleiding, maar dit hield hem niet tegen om als pionier het allereerste live piano ligconcert te geven en zijn eigen albums uit te brengen.

De serene en rustgevende neoklassieke pianocomposities van Steven spreken een breed publiek aan. Talrijke optredens en huiskamerconcerten in België, Nederland en daarbuiten volgden. Zijn ligconcerten, waarbij de luisteraar het concert in alle rust al liggend bijwoont, vielen erg in de smaak. 

Steven is muzikant en heeft het kunstenaarsstatuut. Hij kan betaalde concerten en andere opdrachten doen via een Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK), onder een werknemersstatuut en met het recht op een werkloosheidsuitkering wanneer er minder betaalde opdrachten zijn.

Toen kwam corona…

Steven had grote plannen voor 2020, want zijn muziek kende een groeiend aantal luisteraars op Spotify. De plannen lagen klaar om met een aanbod bedrijfsconcerten de stap naar zelfstandige in hoofdberoep te maken. Door de coronacrisis lukte dit niet. Ook andere geplande optredens werden geannuleerd.

Steven zag de crisis als opportuniteit om in te zetten op de online streaming van zijn muziek. Zonder de inkomsten uit live concerten besloot hij ook muziek aan te bieden voor gebruik in reclamespots en films.

Voor zijn andere passie, opname, mixing en mastering van muziek, was er door het wegvallen van concerten nu meer tijd. Steven had financiering nodig om de coronacrisis overbruggen, zijn werk te promoten en te investeren in een akoestische muziekstudio.

Met een Herstel Cultuurkrediet van 16.600 euro was het mogelijk om zijn plannen waar te maken.

“Steven legde al een lange weg af als kunstenaar. We zijn er van overtuigd dat hij, met de extra ondersteuning van een Herstel Cultuurkrediet, zich succesvol zal kunnen heroriënteren om zijn muziek op een andere, maar minstens even betekenisvolle, manier tot bij de mensen te blijven brengen.”

Mike Manarpies, kredietconsulent

Wil je meer weten over het Herstel Cultuurkrediet?
Lees meer en vraag je Herstel Cultuurkrediet aan (tot 1 december 2020).

Wil je ook je activiteiten herdenken, transformeren of heroriënteren? De collega’s van Cultuurloket bieden gratis crisisbegeleiding aan om kunstenaars, organisaties en ondernemingen uit de cultuursector hiermee te helpen. Lees er hier meer over.