Jaaroverzicht 2022:

Veerkracht in tijden van crisis

Na een aantal woelige jaren, hebben we in 2022 opnieuw wat mooie projecten mee kunnen realiseren en organisaties en ondernemers mee hun hun sociale en duurzame missie kunnen helpen realiseren. In dit jaaroverzicht blikken we terug op een jaar dat zicht kenmerkte door veerkracht, samenwerking en positieve verandering in een wereld die voortdurend in beweging is.

Het thema van ons jaaroverzicht 2022 ‘Veerkracht in tijden van crisis’ weerspiegelt onze missie en onze prioriteit van het afgelopen jaar. In deze uitdagende tijden hebben we niet stilgezeten. We hebben ons aanpast aan de nieuwe realiteit en onze inzet voor onze partners en klanten versterkt.

Ethische financiering voor een inclusieve samenleving

We engageerden ons ook in moeilijkere tijden om broodnodige financiering te voorzien voor sociale en duurzame projecten, kwetsbare micro-ondernemers en de kunst-en cultuursector. We sloten 183 kredieten af voor in totaal € 12 miljoen. In dit jaaroverzicht lees je onder andere hoe Kemp vzw met een bedrijfskapitaalkrediet voor een grotere biodiversiteit zorgt, hoe Marc Martha zijn duurzame modelabel internationaal op de kaart zet met behulp van een cultuurkrediet en hoe Ma’s Bakery dé nieuwe sweet spot in Gent werd met een Impulskrediet.

Een betrouwbare partner die meedenkt en evolueert

We hebben niet alleen financiële steun verleend maar ondersteunden organisaties ook met zakelijke en strategische consultancy om hen te helpen hun doelen te bereiken en veerkrachtiger te worden in een snel veranderende wereld. Lees in dit verslag het straffe fusieverhaal van jeugdhulporganisatie dOT en het strategische traject om Wereld Missie hulp te helpen anticiperen op nieuwe marktontwikkelingen.

Hefboom is al jaren een betrouwbare partner voor organisaties in de brede social profitsector. Net zoals we andere organisaties begeleiden, stelden we in 2022 ook onze eigen focus scherp en maakten we keuzes om onze adviesverlening en expertise nog doelgerichter aan te bieden.

Ondersteuning met raad en daad

Ons team dat zich inzet voor dienstverlening, ondersteunde in 2022 opnieuw een hele waaier aan coöperaties. Dat gaat van ondersteuning bij de opstart, tot het organiseren van aandeelhoudersactiviteiten en algemene vergaderingen tot administratieve opvolging en het persoonlijk contact met de aandeelhouders.

Hoe dat concreet in zijn werk gaat lees je in het verhaal over Netwerk Coöperatief Wonen. We ondersteunen hen in hun missie om betaalbaar en inclusief samenwonen te realiseren op de Vlaamse huur-en koopmarkt.

Een dynamisch en gedreven team

Hefboom, dat is een team van geëngageerde medewerkers die zich vol energie inzetten om ondernemers en organisaties te helpen hun sociale en duurzame missie te verwezenlijken. Benieuwd hoe ons team eruit ziet? Neem hier een kijkje.

Ons team wordt bijgestaan door onze raad van bestuur. Onze bestuurders houden toezicht op onze dagelijkse werking en bepaalt mee de strategische keuzes van onze organisaties.

We bedanken ook Antoon Vandevelde die van 2013 tot 2022 onze voorzitter was. Hij leverde met zijn inzichten en kennis een enorme bijdrage aan de groei en ambitie van Hefboom. We verwelkomden in 2023 Patrick Develtere als onze nieuwe voorzitter. Lees hier het dubbelgesprek met Antoon en Patrick naar aanleiding van hun voorzitterschap.

Onze werking steunen?

Wil je mee je schouders zetten onder een socialere en duurzamere wereld? Dat kan je door mee in onze coöperatie te stappen. Coöperatief aandeelhouder kan je al vanaf € 250 worden, zonder in-of uitstapkosten. Investeren in Hefboom, dat is 100% maatschappelijk rendement gegarandeerd. We worden ondersteund door meer dan duizend aandeelhouders. Die middelen investeren we in initiatieven en ondernemers in Vlaanderen en Brussel die een positief verschil maken.