Steeds meer mensen zetten in op duurzaam sparen en beleggen

Duurzaamheid belangrijk vinden is 1 ding. Hiernaar handelen is weer wat anders. De cijfers laten gelukkig zien dat steeds meer mensen in België daadwerkelijk kiezen voor investeringsmogelijkheden die goed zijn voor mens en milieu.

De evolutie van duurzaam sparen en beleggen in België

Forum Ethibel onderzocht in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij (MIRA, Milieurapport Vlaanderen) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) de evolutie van het duurzaam sparen en beleggen in België. De studie geeft een overzicht hiervan tot eind 2019 en belicht de ‘trends’ in duurzaam investeren tot midden 2020. 

Duurzaam investeren 

Het aanbod aan duurzame beleggingsproducten groeit. Over 2019 vond zelfs de grootste jaarlijkse groei in duurzame beleggingen en privaat bankieren plaats, sinds de start van het onderzoek in 1992. Zo steeg het duurzaam belegde volume met 74% – tot 48,6 miljard euro – tegenover 2018. Dit is een ongeziene groei. 

De verhouding van Belgische geïnvesteerde volumes in duurzame beleggingsproducten (denk hierbij aan producten bij beleggingsfondsen, pensioenfondsen, dakfondsen, en buitenlandse duurzame fondsen op de Belgische markt) steeg in totaal naar 22,14%, ten opzichte van de totale omvang van beleggingsfondsen.

Een voorbeeld is de positieve ontwikkeling in het aanbod aan duurzame pensioenspaarfondsen. Dit neemt toe en vertegenwoordigd in 2019: 19,7% van het totaal duurzaam belegd vermogen. In 2018 was dit nog maar 14,5%. Het duurzaam spaarvolume daalt wel in 2019 tot 0,4% in vergelijking met 2018 .

Vraag gedreven

Steeds meer beleggers willen precies weten wat er met hun middelen gebeurt. Maar wat betekent ‘duurzaam investeren’ precies? 

Een verantwoorde en duurzame belegger belegt vanuit een duurzame basishouding. Dit heeft niet enkel betrekking op het milieu en klimaat. De focus ligt ook op andere duurzaamheidsaspecten van de belegging. Zoals hoe bedrijven omgaan met personeel, diversiteit en onafhankelijk bestuur. Een kritische blik blijft hierbij noodzakelijk. 

Verder stijgt het aantal producten met een duurzaamheidslabel. Deze labels bieden investeerders kwaliteitsgaranties, creëren vertrouwen en verhogen de transparantie. 

Download de MIRA-studie 2020 hier om al het cijfermateriaal en de analyses in te zien over duurzaam sparen en beleggen in België.

De lokale investering waar jij beter van wordt

Je spaargeld ethisch en duurzaam investeren kan ook bij Hefboom. Hefboom biedt een coöperatief alternatief voor bewuste individuen, gezinnen, organisaties en ondernemingen.

De middelen die we ontvangen, worden geïnvesteerd in projecten die in Vlaanderen en Brussel een positief verschil maken. Lees hier de verhalen van Hefboom aandeelhouders.