Coöperaties, wegbereiders in tijden van transitie

Een leertraject over duurzaamheid in coöperatieve ondernemingen

Situering

Dit traject voor coöperatieve ondernemingen is gericht op een duurzame toekomststrategie die bijdraagt aan maatschappelijke verandering.

We werken parallel rond twee vragen

– Hoe je als coöperatieve onderneming zelf zo duurzaam mogelijk werkt

– Hoe je bijdraagt aan veranderingen in de ruimere samenleving

We zien de noodzaak aan transitie overal om ons heen, zowel op ecologisch als op sociaal vlak.  Coöperaties hebben een groot intrinsiek potentieel om  bij te dragen aan die diepgaande verandering. Een sterke interne duurzaamheidsstrategie zorgt ervoor dat zij niet alleen de eigen negatieve impact op de omgeving beperken maar ook herstellen en positief bijdragen. Op hun sterkst zijn dergelijke coöperaties de trekkers van een regeneratieve economie. Dat doen ze door hun werking op te schalen, te verspreiden of op andere manieren veranderingen in het systeem te bevorderen. In vele domeinen, van landbouw over voeding en mobiliteit, langs energie of wonen en nog zoveel meer zien we hoe een coöperatief model als wegbereider fungeert voor veranderingen in de samenleving.

Van de United Nations over de Europese Unie tot en met academici met naam en faam:  tal van autoriteiten menen dat coöperaties een hefboom kunnen vormen  in een kantelend Vlaanderen, een kantelend Europa en zelfs een kantelend tijdperk. Ook Febecoop en Hefboom geloven dat we de economie in tijden van transitie kunnen inzetten voor het vervullen reële maatschappelijke behoeften van mensen en dit zonder de draagkracht van de planeet te overschrijden of zelfs met het perspectief om deze opnieuw te vergroten. 

Programma  

We verwelkomen coöperatieve ondernemingen in 7 sessies. Deze fungeren als momenten waarop we inzichten delen, uitdagende voorbeelden tonen en inspirerende denkers aan het woord laten. Tegelijk stimuleren we zelfreflectie en uitwisseling in verschillende werkvormen. In een kleine vaste groep deelnemers kunnen we grondig ingaan op de stappen die ieder wil en kan zetten. 

Sessie 1

Sessie 2

Sessie 3

Sessie 4

Sessie 5

Sessie 6

Sessie 7

Naast deze sessies krijg je als deelnemer ook toegang tot een online leerplatform met bijkomende informatie. 

Praktisch 

WAAR? 

De opleiding vindt plaats op enkele inspirerende plekken binnen de ruit Antwerpen – Brussel – Leuven – Gent. Afhankelijk van waar de deelnemers komen kiezen we de beste locaties uit. We streven naar goede bereikbaarheid met openbaar vervoer.


Wanneer?

Hele dag: sessie van 9u30-17u
Halve dag: 13u broodje. Sessie van 13u30 – 17u

Prijs?

De prijs voor alle sessies, inclusief catering en toegang tot het leerplatform bedraagt € 1.450 euro excl. btw

Schrijf je met 2 deelnemers van dezelfde organisatie in? Dan betaal je € 2.500 euro excl. btw

Heb je nog vragen?

Tom Wouters tom.wouters@hefboom.be helpt je graag verder!

Interesse? Meld je hier aan:  

"(*)" geeft vereiste velden aan

Geef ons zeker een seintje via dit formulier, dan zorgen we samen voor een zo comfortabel mogelijke toegang en locatie.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.