Hefboom ontzorgt en versterkt organisaties

Hefboom ondersteunt coöperaties en socialprofitorganisaties op vlak van administratie en financiën. Voor een groeiende groep van coöperaties organiseren we ook de jaarlijkse algemene vergadering en de aandeelhoudersactiviteiten. Wald Janssens, consulent dienstverlening bij Hefboom, licht toe wat dat inhoudt.

Op donderdag 2 mei kwamen in het Oost-Vlaamse provinciehuis in Gent de aandeelhouders van Zonneberg samen. Dat is een coöperatie die hernieuwbare energie in al haar vormen stimuleert en promoot. Het was de eerste van een hele reeks algemene vergaderingen die Hefboom in de maanden mei en juni begeleidt.

Algemene vergadering

Elk voorjaar staat Hefboom in voor de organisatie van de algemene vergadering van 13 coöperaties. Dat zijn zowel fysieke bijeenkomsten als digitale of hybride momenten. Het zijn dus drukke maanden voor het team dienstverlening. “De coöperaties bepalen zelf voor welke diensten ze op ons beroep doen”, zegt Wald. “Wij zijn flexibel en spelen in op hun wensen. Bij de meeste doen we echter alles van A tot Z. Dan verzorgen we niet enkel de administratie en communicatie, maar leggen we ook de zaal, catering en sprekers vast. Op de dag zelf zijn we dan verantwoordelijk voor het onthaal, de verslaggeving en het goede verloop van het hele event.”

“Da’s een hele boterham en dus beginnen we enkele maanden vooraf met de voorbereiding. We zoeken samen met de coöperatie naar manieren om zo veel mogelijk coöperanten naar de algemene vergadering te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door straffe sprekers uit te nodigen of leuke activiteiten op het programma te zetten. Voor veel coöperaties is de algemene vergadering ook hét moment om de coöperanten te ontmoeten en bij elkaar te brengen. We streven er dus steeds naar dat iedereen kan genieten van een geslaagd netwerkevent. En een goede voorbereiding is daarin de sleutel tot succes.”

Een betrouwbare partner

Eén van die tevreden klanten is Zonneberg. De coöperatie werd in 2013 opgericht en heeft zo’n 900 coöperanten. Het coöperatief kapitaal gaat naar hernieuwbare energieprojecten zoals een zonnepanelenpark en een warmtecentrale. Met administratieve ondersteuning en een sterke focus op een duurzame toekomst, biedt Hefboom hen de ondersteuning die nodig is om hun groene doelen te bereiken.

“Onze toekomstplannen zijn breed en ambitieus”, zegt Pascal Benoit, financieel directeur bij Natuurinvest en zelfstandig bestuurder bij Zonneberg. “Een betrouwbare partner is daarbij essentieel. We hebben vooral nood aan snelle communicatie en hands-on begeleiding. Hefboom is voor ons een back-up waar je altijd terecht kunt voor zowel praktische vragen als lange termijn advies. Zodra je ontzorgd bent op dat vlak, kan je je volledig richten op de uitdagingen van morgen.”

Organisaties ontzorgen

Hefboom biedt al geruime tijd dienstverlening aan coöperaties op vlak van administratie, financiën en beheer. “Niet alleen voor de organisatie van de algemene vergadering, maar bijvoorbeeld ook bij de oprichting van de coöperatie en het opmaken van de statuten”, verduidelijkt Wald. “De aandeelhoudersgegevens beheren we via het Digitaal Aandeelhoudersregister (DAR). Het CRM-systeem dat met het DAR gekoppeld is, biedt ons de mogelijkheid om de communicatie naar en interactie met de aandeelhouders te versterken.”

De dienstverlening van Hefboom is er niet enkel voor coöperaties. We ondersteunen ook andere organisaties die werken aan maatschappelijke doelstellingen. Door socialprofitorganisaties maximaal te ontzorgen, kunnen zij zich beter op hun kernactiviteiten focussen.