Organum Alden Biesen houdt de orgelcultuur in Vlaanderen springlevend


Cultuurkrediet voor aankoop van spiksplinternieuw continuo orgel

De vzw Organum Alden Biesen was een van de eerste organisaties die gebruik maakte van het Cultuurkrediet.
Via de nieuwe kredietformule specifiek voor de cultuursector kocht de vzw een orgel aan.

Vzw Organum Alden Biesen vereniging organiseert concerten om het historische Van Peteghem-orgel bespeelbaar en onder de aandacht te houden. Dit authentieke Vlaams rococo-orgel staat in de kerk van de Landcommanderij van Alden Biesen. Het orgel is uniek in zijn soort en wordt gebruikt ter begeleiding van barokconcerten. Zoals het MattheusPassion of Johannespassion (J.S.Bach). Het doel van de vzw is om de orgelcultuur in Vlaanderen levend te houden. De vereniging doet dit samen met gerenommeerde organisten van over de hele wereld.

Om orgelliefhebbers in Vlaanderen nog meer aan te spreken, investeerde de vzw in een nieuw orgel. Ze werkte hiervoor samen met een Hongaarse expert Orgelbaumeister. Het spiksplinternieuw continuo orgel werd via een Cultuurkrediet definitief aangekocht.

“Met een Cultuurkrediet hopen we professionele actoren in de cultuursector, zowel groot als klein, vooruit te helpen.  Zo konden er ook al twee theatergezelschappen via een Cultuurkrediet investeren in hun werking en kreeg een modemerk een Cultuurkrediet om haar collectie op de markt te brengen.” – Ben Peeters, kredietconsulent Cultuurkredieten.

Cultuurkrediet is er voor ondernemers in de culturele sector die niet terecht kunnen bij de reguliere banken voor financiering. Een Cultuurkrediet is een krediet vanaf 5.000 euro tot maximaal 100.000 euro. De rentevoet is afhankelijk van het kredietbedrag en onder welk statuut je professioneel actief bent. De maximale rentevoet bedraagt momenteel 3%. In sommige gevallen is het Cultuurkrediet zelfs renteloos.

Het aanvragen van een Cultuurkrediet kan bij Hefboom. Voor hulp of begeleiding bij de aanvraag kun je contact opnemen met Cultuurloket. Zij bieden zakelijke, juridische ondersteuning aan de culturele sector. Ook staan zij de ondernemers bij in het opmaken van hun ondernemingsplan en financieel plan bij de aanvraag van een cultuurkrediet.