Zonneberg, van gipsstort naar voorbeeld van hernieuwbare energie

Voor het hele land in lockdown ging, konden we samen met een 15-tal aandeelhouders van Hefboom een bezoek brengen aan ‘de Zonneberg’ in Zelzate.

In het tot voor kort grootste zonnepark van de Benelux, leidde een bekwame gids ons rond met technische, historische en geografische duiding en voorzien van interessante anekdotes. 

Zwaar vervuilde site

De naam Zonneberg doet niet meteen vermoeden dat het hier om een zwaar vervuilde site gaat. In 2010 werd hier een milieuramp voorkomen. Zuur water dreigde toen de wijk Klein-Rusland te overspoelen.

Het vroegere gipsstort in de Gentse kanaalzone werd toen door een consortium van bedrijven opgekocht en omgevormd tot een voorbeeld van hernieuwbare energie. 

Zonneberg voorziet in de energiebehoefte van 4000 gezinnen

Met de coöperatie ‘Zonneberg’ werd een participatief aspect toegevoegd aan het project. Aan de hand van de verkoop van coöperatieve aandelen, waarvoor jaarlijks een financieel rendement ontvangen wordt, kon de bevolking mee investeren.

Hefboom ondersteunt de coöperatie door te zorgen voor de aandeelhouders administratie. De foto’s geven een beeld van de Zonneberg, de cijfers maken dat beeld compleet: De site betreft een domein van 200.000 vierkante meter waarop 55.500 zonnepanelen geïnstalleerd zijn die een 15MW elektriciteit produceren. 15MW voorziet in de energiebehoefte van ongeveer 4000 gezinnen!

Wilt u een bezoek brengen aan de Zonneberg of meer info over de coöperatie? Kijk dan op de website www.zonneberg.be.

Houd zeker ook onze toekomstige uitnodigingen voor aandeelhoudersactiviteiten in de gaten.