Collega Tatiana versterkt ons team

Een warm welkom (terug) aan financieel medewerker Tatiana Toumanova. Zij werkte eerder 18 jaar lang bij Hefboom en vervoegt nu opnieuw onze rangen als boekhouder. Wat ze meebrengt? Haar ervaring en gedrevenheid om oplossingen te zoeken. “De missie van Hefboom blijft belangrijk: we doen veel voor het welzijn en de welvaart van de mensen. We investeren we mee in de toekomst.”

Een opmerkelijk traject

Tatiana is de nieuwste medewerker die Hefboom vervoegt, maar tegelijk is ze ook de ancien van het team. Om dat verhaal correct te vertellen, moeten we terug in de tijd. 25 jaar geleden trok Tatiana van Oezbekistan naar België met een diploma economie-wiskunde op zak en ervaring als boekhoudster en leraar programmeertalen in haar rugzak. Na een intensief taalbad ging ze bedrijfseconomie studeren aan de KU Leuven.

“Toen is ook mijn zoektocht naar professionele groei begonnen. Ik werk heel graag met cijfers en wilde die expertise en passie ook in de bedrijfswereld inzetten. Na enkele eerdere werkervaringen kon ik in 2004 bij Hefboom starten. Behalve een onderbreking van anderhalf jaar ben ik sindsdien bij Hefboom aan de slag. En dat maakt me inderdaad de ancien van de organisatie.”

Hefboom mee zien groeien

Tatiana stond ook mee aan de wieg van de professionalisering van het financieel beleid van Hefboom. “Toen ik begon stond de boekhouding echt niet op punt. We hebben toen lange dagen geklopt om die achterstand weg te werken. Dat was uitdagend, maar het voordeel was wel dat ik zo op enkele maanden leerde hoe alles werkte.”

“Ik heb dat 8 jaar alleen gedaan en toen zijn er extra mensen bijgekomen. Het volume aan dossiers bleef immers jaar na jaar stijgen. In het begin waren het vooral investerings- en overbruggingskredieten, later kwamen daar ook de micro-kredieten en cultuurkredieten bij. Ook het profiel van de aandeelhouders was anders. Vroeger waren dat vooral congregaties, ondertussen zijn onze coöperanten ook veel diverser.”

Iets wat al die jaren niet veranderde is de ruimte voor autonomie en betrokkenheid die medewerkers bij Hefboom krijgen om uitdagende zaken aan te pakken. “Die uitdaging en betrokkenheid is de reden dat ik teruggekomen ben. Ik kom hier bovendien terecht in een sterk team, met leuke collega’s. Het is fijn om terug te zijn.”

“Hoe we de boekhouding bij Hefboom nu aanpakken is helemaal anders. Daar heeft de komst van digitale technologie natuurlijk alles mee te maken. Er is de voorbije jaren fors geïnvesteerd in digitale toepassingen. En we blijven ook nu nog zoeken naar oplossingen om sneller en efficiënter te kunnen werken. Dat is kenmerkend voor Hefboom: we staan niet stil. We zoeken altijd manieren om beter te doen. Dat geeft me ook persoonlijk veel energie.”

Maatschappelijke missie

Toen Tatiana in 2004 voor Hefboom koos, was dat grotendeels omwille van de missie en visie van de organisatie. “Het geloof in een betere toekomst was een belangrijke drijfveer. En dat blijft ook vandaag nog zo: we doen met Hefboom veel voor het welzijn en de welvaart van de mensen. Met onze kredieten investeren we mee in de toekomst. Niet alleen in die van onze klanten, de hele samenleving heeft er baat bij. En er zijn natuurlijk bepaalde uitdagingen, maar ik zie vooral mogelijkheden tot groei. Zowel voor Hefboom als organisatie als voor mij persoonlijk.”

Twee werelden

Naast het werken met cijfers en boekhoudkundige regels, heeft Tatiana ook nog een heel andere passie: Oosterse geneeskunde. Ogenschijnlijk twee volledig tegengestelde werelden, maar Tatiana zelf ziet heel wat raakvlakken.

“Vier dagen in de week sta ik er voor Hefboom, maar op vrijdag en in het weekend werk ik als reflexoloog en energetisch therapeut. Aan de slag gaan met mensen in het weekend zorgt voor de perfecte balans met het werken met cijfers in de week. In mijn behandelpraktijk is het menselijk lichaam mijn werkterrein en energie mijn instrument. Maar ook dan moet ik constant op zoek naar oplossingen. Om te weten hoe ik iemand best behandel, moet ik weten waar het probleem zit. En dat is weer een kwestie van logisch nadenken.”

Die twee werelden combineren kan soms druk zijn, geeft Tatiana toe. “Ik geef in beide contexten heel veel, maar ik haal er ook veel voldoening uit. Als therapeut ervaar ik de dankbaarheid van mijn klanten. Iemand zonder pijn zien vertrekken, geeft me zelf ook veel energie. Bij Hefboom word ik dan weer uitgedaagd om permanent bij te leren, in beweging te blijven. Die combinatie is verrijkend. Iedereen heeft nood aan permanente groei. En die mogelijkheden krijg ik zowel bij Hefboom als in mijn praktijk. Op dit moment ben ik dus perfect gelukkig.”