“We moeten de nodige sociaaleconomische transitie coöperatief aanpakken.”

Onze nieuwe collega Bruno Tordeur startte voor de zomer bij ons als Consulent Dienstverlening. We stellen graag de man achter de naam voor, met een groot engagement en duidelijke missie.

Bruno Tordeur
Bruno Tordeur, Consulent Dienstverlening

Sociaal en duurzaam ondernemen ondersteunen met focus op coöperaties en vzw’s

Toen ik de vacature van Hefboom zag wist ik onmiddellijk dat dit iets voor mij was. In deze functie kan ik sociale en duurzame coöperaties en vzw’s ondersteunen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er een sociaaleconomische transitie moet komen als we de huidige uitdagingen, zoals het klimaat en sociale ongelijkheid, effectief willen aanpakken. En die transitie zal coöperatief moeten gebeuren of helemaal niet. Coöperatief zowel in de betekenis van ‘samenwerken’ als in de juridische vorm.

Van beleggingsadviseur naar consultant voor de sociale economie

Na mijn opleiding als leerkracht wiskunde-economie startte ik in een grote financiële instelling als beleggingsadviseur en later bleef ik in de beleggingswereld als corporate actions officer. Ervaringen die goed van pas komen in mijn huidige functie bij Hefboom.

Ik werd ook actief bij Oxfam Wereldwinkels. Wat me aanspreekt bij hen is dat ze niet via traditionele ontwikkelingssamenwerking aan capaciteitsopbouw in het Zuiden doen, maar via handel. Zo ondersteunen ze coöperaties met als doel de lokale leden-producenten sterker te maken tussen de grote marktspelers en dit met een sterke focus op het ecologische en het sociale.

Deze wijze van coöperatief werken is de toekomst als we de transitie goed willen inzetten. Al deze elementen (transitie, sociaal, duurzaam, ecologisch, samenwerken …) komen samen bij Hefboom.

Een groot sociaal engagement

Mijn vrije tijd gaat, buiten gezin, tuin, fietsen, wandelen en koken, volledig naar de plaatselijke Oxfam winkel te Halle en de werking van Oxfam België.

Ook het heroriënteren van het traditionele ontwikkelingssamenwerkingsbeleid van de stad waar ik woon naar een mondiaal solidariteitsbeleid dat opkomt voor internationale solidariteit is één van mijn drijfveren als voorzitter van de raad voor ontwikkelingssamenwerking en lid van de 11.11.11 groep.

Heb je een vraag voor of wil je graag in gesprek met Bruno? Laat het hem weten via bruno.tordeur@hefboom.be.