Hefboom en SheDIDIT slaan de handen in elkaar voor financiering vrouwelijk ondernemerschap

Impulskrediet, het microkrediet van Hefboom en SheDIDIT, het Belgisch platform voor ambitieuze en ondernemende vrouwen met een diverse culturele achtergrond, gaan een structurele samenwerking aan om financiering voor initiatieven van vrouwelijke ondernemers te faciliteren.

Waarom is ondersteuning van vrouwelijk ondernemerschap nodig?

Onderzoeken van onder meer InnovFin* tonen aan dat de drempel tot financiering voor vrouwen nog steeds hoger is dan voor mannen. En nog hoger voor vrouwen met een diverse culturele achtergrond. Tegelijk stelt de paper “Gender Smart Financing Investing In & With Women: Opportunities for Europe”** dat vrouwelijk ondernemerschap net cruciaal is om de Europese Investeringsdoelstellingen te halen. Volgens diezelfde paper duurt het nog 200 jaar om de genderkloof in economische participatie te dichten.

Met Impulskrediet willen we de Europese investeringsdoelstelling mee faciliteren. Sinds de start van Impulskrediet in 2012, zijn 42% van de goedgekeurde kredietaanvragen initiatieven van vrouwelijke ondernemers. Bij Impulskrediet wordt zo een 30% van de kredietaanvragen van mannen goedgekeurd, voor vrouwen is dat 40%. Dat ligt er voornamelijk aan dat vrouwen meer op langere termijn en met meer sociale impact investeren, iets wat we bij Hefboom nastreven. Ter vergelijking: Bij Europese microfinanciers is dat gemiddelde voor dossiers van vrouwelijke ondernemers 36,5% en 31% bij collega-Belgische microfinanciers.

‘Onderzoekt zegt dat het nog 200 jaar duurt om de genderkloof in economische participatie te dichten. Hoe meer initiatieven we kunnen opzetten om vrouwelijk ondernemerschap te ondersteunen, hoe sneller we de kloof kunnen dichten.’

Piet callens, verantwoordelijke hefboom financiering

De samenwerking tussen Hefboom en SheDIDIT

SheDIDIT

We merken dat startkapitaal een drempel blijft voor een deel van ons publiek, dus wij doen er alles aan om linken te maken naar organisaties die hen daarmee kunnen helpen.

Lien Warmebol, coördinator SheDIDIT

‘Met ons business coaching traject SheMeansBusiness hebben we al bijna 300 businessplannen en financiële plannen begeleid van vrouwen met diverse culturele achtergronden. We merken dat startkapitaal een drempel blijft voor een deel van ons publiek, dus wij doen er alles aan om linken te maken naar organisaties die hen daarmee kunnen helpen. De samenwerking met Hefboom is eentje die heel waardevol is, door hun inzet op vrouwen en hun sociaal-maatschappelijke insteek. Door de krachten te bundelen hopen we dus nog veel meer vrouwen te zien slagen met hun ondernemersplannen!’

Piet Callens

‘Hoe meer initiatieven we kunnen opzetten om vrouwelijk ondernemerschap te ondersteunen, hoe sneller we de kloof kunnen dichten. Door met Lien Warmenbol van SheDIDIT samen te werken, hopen we nog meer vrouwen de kans te kunnen bieden om hun ondernemersdroom te realiseren. SheDIDIT heeft heel wat expertise met het begeleiden van vrouwen met een diverse culturele achtergrond bij het vormgeven van hun ondernemingsplannen. Daar hoort ook financiering bij. En dat kunnen we met Impulskrediet bieden.’ Piet Callens, verantwoordelijke Hefboom Financiering.