Terug- en vooruitblik tijdens ons nieuwjaarsevent

Bestuurders, klanten, partners en vrijwilligers van Hefboom kwamen op 6 februari samen op een nieuwjaarsevent, in samenwerking met Trividend. We keken met enkele getuigenissen van onze klanten terug op het afgelopen jaar en blikten met onze voorzitters vol enthousiasme vooruit naar de kansen voor 2024. Ook dit jaar willen we samen met onze klanten, aandeelhouders en partners voluit gaan voor duurzame en inclusieve transities.

Krachten bundelen om verder te geraken

Thema’s zoals armoedebestrijding, betaalbaar wonen, coöperatief ondernemerschap, crowdfunding en duurzame mode kwamen aan bod tijdens de getuigenissen.

Geert Van De Woestyne van Collectief.coop en Maxime Bouckaert van Koalect deelden het parcours, de lessons learned en toekomstplannen voor hun coöperatie en crowdfundingplatform. Geert onderstreepte het belang om een duidelijke missie om te zetten naar een duurzaam en rendabel model, hoe je als onderneming ook in woelige wateren op koers moet blijven en hoe de juiste financiering en partners daar een belangrijke rol in spelen.

Johnny De Mot deelde zijn visie en ervaringen over armoedebestrijding en huisvesting met de Overmolen en Annemie Verhoeven toonde hoe ze met Netwerk Coöperatief Wonen streven naar betaalbaar en inclusief wonen. Met meer dan 7.000 thuis- en daklozen in Brussel en meer dan 180.000 gezinnen op de wachtlijsten voor een sociale woning in Vlaanderen, zijn huisvesting en betaalbaar wonen cruciale bouwstenen om kwetsbare mensen eerlijke kansen te kunnen bieden.

Tot slot dompelde onderneemster Caroline Baeten ons onder in de wereld van duurzame mode met haar platform .dressr. Met deze online kledingbibliotheek kan je een collectie aan kleding en accessoires uitlenen van lokale en duurzame merken. Dressr biedt een alternatief voor de vervuilende ‘fast fashion’ industrie. Caroline’s missie is om de druk op de productie van nieuwe kleding te verminderen en de textielafval door de mode-industrie en consumenten te minimaliseren.

2023 was voor Hefboom een jaar vol inspirerende contacten en projecten. We konden opnieuw heel wat lovenswaardige organisaties uit de sociale en duurzame sector ondersteunen met kredieten, consulting en dienstverlening.

We weten dat het bundelen van krachten, gedeelde missies en het uitwisselen van kennis en expertise dé manier is om sociale verandering teweeg te brengen en tot een duurzame maatschappij te komen. We zijn als organisatie en team dankbaar om dit te kunnen blijven realiseren, samen met onze klanten en partners.

We danken iedereen die aanwezig was en in het bijzonder onze klanten. Niet alleen voor het vertrouwen, maar ook om hun ervaringen te delen en anderen te inspireren.