Een nieuwe publiekstribune voor Compagnie Cecilia


Compagnie Cecilia zet zich in om toegankelijk en diepgaand theater te creëren en verspreiden. De theatergemeenschap werkt vanuit het Gentse DOK Noord aan voorstellingen die het zowel in zijn thuisbasis als in theaterzalen over heel Vlaanderen naar het publiek brengt. “Het publiek staat altijd centraal in onze voorstellingen. We maken onze voorstellingen voor hen.” zegt Vjera Somers. En daarom werd er, met een krediet van Hefboom, geïnvesteerd in een comfortabele publiekstribune. 

Compagnie Cecilia is sinds de oprichting in 2004 uitgegroeid tot een gemeenschap waar klasbakken zoals Johan Heldenbergh, Titus De Voogdt, Lucie Plasschaert en Patricia Kargbo hun creatieve spinsels en het podium delen met opkomend talent.  

Vandaag presenteert de gemeenschap een brede waaier aan eigen producties en gastvoorstellingen, vanuit drie principes: toegankelijk, verhalend theater brengen dat vertrekt vanuit spelplezier en gelijkwaardigheid. 

In de werking staat een bottom-upfilosofie centraal. Wat betekent dat alle projecten en producties in dialoog en vanuit verschillende visies ontstaan. “Onze structuur zorgt ervoor dat onze werking wendbaar blijft en dat elke stem gelijk is en gehoord kan worden.” zegt Vjera. “Binnen ons model krijgen verschillende artiesten, makers en regisseurs de mogelijkheid om voorstellingen te creëren of ideeën te introduceren en kunnen we artistieke vernieuwing stimuleren en wordt bestaande expertise en knowhow blijvend geprikkeld.” Compagnie Cecilia is dus geen theatergezelschap maar een theatergemeenschap

Naast de artiesten draait de werking van Compagnie Cecilia natuurlijk ook dankzij een aantal vaste medewerkers, vrijwilligers, freelancers en het publiek.  

“We willen theater niet exclusief of moeilijk maken. Maar net een grote groep mensen bereiken om belangrijke thema’s aan te kaarten en aan te zetten tot maatschappelijke reflectie.” zegt Vjera. “Het publiek is onze ultieme graadmeter.”  

Compagnie Cecilia is gehuisvest in de co-workingplek De Expeditie op DOK Noord in Gent, waar het zowel kantoorruimte als een polyvalente zaal huurt die dienstdoet als afmonteer- en voorstellingsruimte. Compagnie Cecilia organiseerde in 2018 maar liefst 50 voorstellingen voor meer dan 10.000 bezoekers. In 2019 volgde de keuze om ook in te zetten op gastvoorstellingen van andere theatergezelschappen in De Expeditie en werd er nagedacht over investeringen die daarvoor nodig waren.  

“Omdat we tot dan met een gehuurde tribune werkte die niet het nodige zitcomfort bood voor onze talrijke bezoekers startten we in 2019 een crowdfundingactie. Voor de aankoop van een comfortabele en uitschuifbare tribune zodat we ons publiek in betere omstandigheden konden ontvangen.” zegt Vjera. “Maar die crowdfundingactie viel volledig stil toen de pandemie uitbrak.” 

Terwijl 2020 een sleuteljaar moest worden voor de nieuwe werking van Compagnie Cecilia, moesten de deuren van de theaterzalen onverbiddelijk dicht.  Daar waar mogelijk werden voorstellingen aangepast naar drive-ins of fietstochten, bijvoorbeeld. Maar het wegvallen of verplaatsen van verschillende voorstellingen werd een aanzienlijke streep door de rekening.  

“Klassieke banken gingen op slot voor de culturele sector. Er werden geen leningen of kredieten meer goedgekeurd voor culturele instellingen of organisaties. Dus werd de investering uitgesteld en gingen we op zoek naar andere financieringsmogelijkheden. En zo kwamen we bij het Herstel Cultuurkrediet van Hefboom terecht.”  

Ook kredietconsulent Ben Peeters is tevreden dat het Herstel Cultuurkrediet de theatergemeenschap de broodnodige zuurstof kon bieden. “Compagnie Cecilia is een voorbeeld van een professioneel gerunde, betrokken organisatie die door uitzonderlijke omstandigheden niet bij de reguliere banksector terecht kon voor de financiering van een noodzakelijke investering. Met het Herstel Cultuurkrediet hebben we vanuit Hefboom altijd geprobeerd net dat extra duwtje te kunnen geven richting een stabiel toekomstig herstel.” 

Naast Hefboom bracht Compagnie Cecilia ook eigen middelen in, deed ze beroep op fondsenwerving en kreeg het subsidies van stad Gent. En zo kon het publiek vanaf 2023 vanop de nieuwe tribune in De Expeditie de voorstellingen bijwonen. En dat werpt zijn vruchten af.  

“Sinds we de lockdowns vanaf 2022 achterwege konden laten, blijven zowel het aantal voorstellingen als het aantal bezoekers op onze tribune jaarlijks stijgen. En daar zijn we ook Hefboom ontzettend dankbaar voor”, besluit Vjera. 

Meer weten?

Benieuwd naar onze kredieten voor kunstenaars en de culturele sector? Klik hier voor meer info over het Cultuurkrediet.