
Restaurant NIYA: van droom tot diner
Aan de Vlaamse Kaai in hartje Antwerpen runt Naoufel NIYA, een plek waar de Marokkaanse keuken een hedendaagse twist en elke gast een warm onthaal voorgeschoteld krijgt. De opstart werd mogelijk dankzij een Impulskrediet, financiële ondersteuning die ondernemers met minder toegang tot klassieke financiering een duwtje in de rug geeft.
Niet vanzelfsprekend, wel doordacht
Naoufel begon klein. “Noodgedwongen, want ik had geen vangnet. Geen familie in de horeca, geen financiële reserve. Alleen een goed idee én de nodige praktijkervaring.” Na zelf enkele jaren in restaurants te werken en culinaire events te organiseren, groeide bij Naoufel het verlangen om iets van zichzelf op te bouwen. “Ik zag dat de Marokkaanse keuken ondervertegenwoordigd is in de Belgische horeca. Daar wilde ik iets aan doen.”
Naoufel koos er bewust voor om NIYA een breed profiel te geven en zijn zaak in het centrum van de stad te vestigen. “Ik wilde geen restaurant starten voor een specifieke doelgroep, maar voor iedereen. Ik wil zo veel mogelijk mensen laten ontdekken hoe rijk en verfijnd onze Marokkaanse keuken is.”
Elke euro telt
Maar een restaurant starten vraagt meer dan ambitie. Voor de nodige financiële middelen kwam Naoufel aankloppen bij Hefboom. “Toen ik las dat ze met Impulskrediet ook startende ondernemers zoals mij ondersteunen, voelde dat als een unieke kans. Eindelijk iemand die niet alleen kijkt naar je papieren, maar naar wie je bent en wat je wil doen.” Na een intensieve voorbereiding verkreeg hij een krediet. “Dat proces was leerrijk én confronterend. Ik werd geconfronteerd met mijn blinde vlekken. Zaken waar ik in mijn ondernemingsplan eerst geen rekening mee hield.”
Met het toegekende bedrag zette Naoufel zijn zaak op, stap voor stap. Nadat hij een geschikte locatie vond, moest die nog volledig ingericht worden. De kosten stapelden zich op. “Ik moest creatief zijn. Tweedehandsmateriaal zoeken, slimme keuzes maken en niets verspillen.” Starten deed hij als ontbijt- en lunchrestaurant. “Aan sprongen in het duister waagde ik me niet, al blijft het natuurlijk altijd een risico. Veel mensen verklaarden me dan ook voor gek.” (lacht)
Groeien met gezond verstand
Na amper één jaar is NIYA echter al een gevestigde waarde. Klanten weten vlot de weg te vinden, de lunch loopt goed. Sinds kort is het restaurant ook ’s avonds open voor het diner. “Ik wilde alleen uitbreiden als het echt praktisch en financieel haalbaar was.” Als harde werker en gedreven ondernemer doet Naoufel intussen ook catering voor feesten. “Mijn aanpak is traag maar bewust. Ik wil eerst weten of iets werkt en dan pas opschalen.”
Toch blijft het uitdagend. “In het begin moest ik elke euro omdraaien. Ik had veel geluk met leveranciers en kon via-via goede deals sluiten. Maar zonder het Impulskrediet had ik dit nooit kunnen realiseren. Dat was echt mijn hefboom.”
Kansen creëren met goede intenties
‘Niya’ betekent ‘zuivere intentie’ in het Arabisch. Dat is ook wat Naoufel drijft: iets moois en authentieks neerzetten, voor zichzelf en voor zijn klanten. “Ik hoop dat meer jonge mensen zoals ik hun weg vinden naar initiatieven zoals het Impulskrediet. Voor sommigen lijkt ondernemen onmogelijk, tot iemand in hen gelooft. Hefboom deed dat en dat betekent heel veel voor mij.”
Meer weten over NIYA? www.niya-antwerp.be of volg @niya.antwerp op Instagram
Ontdek alles over Impulskrediet.