
Financieel-zakelijke begeleiding voor Welzijnsschakel Olen
Veel sociale organisaties zijn rijk aan vrijwilligers, idealen en inzet. Maar zodra er ook een gebouw, personeel of een uitgebreide werking aan te pas komt, wordt het financieel beheer al snel een pak complexer. Voor ondersteuning en begeleiding kunnen ze gelukkig bij Hefboom terecht.
Toen Welzijnsschakel Olen een vzw werd, zagen vrijwilligers Marc Hannes en Ingrid Vangenechten zich plots geconfronteerd met heel wat extra wettelijke en financiële vereisten. De verhuis naar een oud kloostergebouw bracht bovendien enkele onvoorziene uitgaven met zich mee. Voor meer financieel inzicht kwamen ze aankloppen bij Hefboom. Consultant Louis Krijnen begeleidde hen op weg naar meer financiële stabiliteit.
Actieve vrijwilligerswerking
De uitgebreide werking van Welzijnsschakel Olen draait volledig op vrijwilligers. Vanuit een voormalig klooster zetten ze zich dagelijks in voor gezinnen in armoede. Met voedselbedeling, kledinghulp, ontmoetingscafés en activiteiten voor jong en oud, bereiken ze in totaal zo’n 150 gezinnen. Maar die groei bracht ook nieuwe verplichtingen met zich mee.
“We zijn 25 jaar geleden gestart als feitelijke vereniging”, vertelt financieel verantwoordelijke Ingrid Vangenechten. “We steunen volledig op subsidies, sponsoring en giften. Door de verhuis naar het nieuwe gebouw en de opstart van een vzw beseften we dat we het financieel beheer van onze organisatie moesten professionaliseren.”
Die nood werd heel duidelijk bij het uitbreiden van de voedselbedeling: “We wisten eigenlijk niet hoeveel onze vaste kosten precies bedroegen”, geeft voorzitter Marc Hannes aan. “We wilden meer doen, maar we hadden geen zicht op onze financiën. En dus zochten we hulp om een begroting op te stellen. Want om financieel gezond te blijven moet je toch zien dat de inkomsten en uitgaven in evenwicht blijven.”
Meer dan cijfers
Via het netwerk van Welzijnsschakels kwamen Marc en Ingrid bij Hefboom terecht. Hefboom-consultant Louis begeleidde hen in een kort maar intensief traject. “Geen droge theorie, maar aangenaam gebracht en echt op maat van onze noden”, zegt Ingrid. “We leerden vaste en variabele kosten onderscheiden, een overzichtelijke begroting opstellen en kregen tips om via andere wegen extra financiering te zoeken.”
De sessies gaven hen niet alleen inzicht in de cijfers, maar volgens Marc ook rust en structuur. “We weten nu waar we staan en wat haalbaar is. Dat maakt het makkelijker om keuzes voor de toekomst te maken.”
Versterking van de werking
De begeleiding hielp Welzijnsschakel Olen om hun werking verder uit te bouwen. “Onze missie is om te luisteren naar de signalen van onze mensen en die doorgeven aan het lokaal bestuur. We willen niet alleen voedsel bedelen, maar onze mensen ook verbinden en versterken op allerlei vlakken”, aldus Marc. “Zo weten ze dat ze er niet alleen voor staan. Maar daarvoor moet je zelf ook stevig staan als organisatie.”
Door de ondersteuning van Hefboom voelen Marc en Ingrid zich daarin beter gewapend. “We kunnen nu zelf een begroting opstellen, weten welke vragen we moeten stellen en voelen ons sterker in de samenwerking met het lokaal bestuur.”
Aanrader voor elke organisatie
De ervaring smaakt naar meer. “We weten nu dat we bij Hefboom terecht kunnen, ook voor andere vragen. Ze doen veel meer dan we eerst beseften”, aldus Ingrid.
Die kennis wil Hefboom graag delen. “We merken dat veel organisaties met gelijkaardige vragen zitten”, zegt senior consultant Tom Wouters. “Zowel beginnende werkingen als groeiende organisaties. Wat hun noden ook zijn: begeleiding loont altijd. Met Hefboom bieden we zowel individuele trajecten als trainingen rond financieel-zakelijk beheer, aangepast aan de realiteit van verschillende soorten social profitorganisaties.”
Begeleiding voor de social profit
Bij Hefboom geloven we dat sterke organisaties het verschil maken. Wie bouwt aan een warme en inclusieve samenleving, heeft echter stevige fundamenten nodig. Met financieel-zakelijk advies en ondersteuning helpen we initiatieven groeien op hun eigen ritme. Zo worden ze financieel gezond en zakelijk sterk.
We willen de toegang tot financieel-zakelijke begeleiding voor organisaties die werken met kwetsbare doelgroepen zo breed mogelijk maken. Daarom moet ook de financiële drempel naar beneden, want die staat vaak in de weg om hulp en begeleiding in te schakelen. Hiervoor werken we bij Hefboom met een bestemd fonds. Organisaties die te weinig financiële middelen hebben, kunnen daardoor begeleiding krijgen aan een verminderd tarief.
Meer weten over ons aanbod rond financieel-zakelijk beheer en het bestemd fonds?
Neem contact met ons op of lees hier meer.
Of schrijf je in voor de training Financiële vorming.
In 4 modules van een halve dag krijg je een solide basis in financiële kennis en financieel management. De eerstvolgende training start op 13 mei 2025.