BEES coop, eerste participatieve supermarkt in Brussel


BEES Coop startte in 2017 met de oprichting van de eerste participatieve supermarkt in ons land.

Wie wil toetreden tot BEES Coop, koopt een aandeel van €25 (of meer) en neemt het engagement op zich om drie uur per maand te werken in de winkel. Coöperanten  beslissen natuurlijk ook mee over alle aspecten van de werking. Ze krijgen de kans om het klassieke winkelmodel mee te herdenken.

De aanvankelijke inspiratie komt van de Park Slope Food Coop en La Louve in Parijs. Park Slope Food Coop is een coöperatieve supermarkt van 1.000 m² in New York. Elk van de 16.000 leden van de PSFC is actief betrokken bij de werking en dit door het besteden van 2.45 uren werk per maand. In ruil voor dit werk kunnen ze een gevarieerd aanbod aan kwalitatieve producten kopen tegen een relatief lage prijs.

“We konden van bij aanvang rekenen op prachtige partnerschappen, bijvoorbeeld met kleinschalige producenten in het Brusselse. En dat geldt ook voor de financiering van deze zaak. We vonden zowel Hefboom als de Franstalige tegenhanger Credal bereid om samen met onze huisbankier Triodos te investeren in de aankoop en inrichting van ons pand. We vinden het zeer bijzonder dat we kunnen rekenen op de inbreng van coöperatieve financiers. Ik was ook aangenaam verrast over het gemak waarmee we contact konden leggen met Hefboom, en over de kwaliteit en snelheid van de dienstverlening. Het vertrouwen dat we krijgen, draagt bij tot onze slaagkansen.” 

Quentin Crespel over de samenwerking met Hefboom

www.bees-coop.be