Wereldboekendag met 5 boekentips
Elk jaar op 23 april is het internationale boekendag. Op diezelfde dag in 1616 overleden schrijvers Cervantes en William Shakespeare. 23 april was ook de geboorte- of sterfdatum van tal van andere auteurs. UNESCO riep deze datum daarom in 1995 uit tot Wereldboekendag. Ook in Vlaanderen wordt lezen vandaag extra in de kijker gezet tijdens de Vlaanderenleestdag.
En dus brengen we vanuit Hefboom graag enkele inspirerende boeken over sociale en duurzame thema’s onder de aandacht. We houden de vinger aan de pols van wat er leeft rond inclusief wonen, leven en werken, armoede, circulaire economie, hernieuwbare energie en andere belangrijke sociaal-maatschappelijke thema’s. De leestips van 5 Hefboom-collega’s vind je hieronder.
De leestip van Mike Manarpies
De ongelijkheidsmachine – Paul Goossens
“Economisch en sociaal kapitaal zijn in onze samenleving niet gelijk verdeeld en dat is een grote onrechtvaardigheid. In het maatschappelijke en politieke debat wordt (kans)armoede al te vaak weggezet als het gevolg van verkeerde individuele keuzes. In de realiteit gaat het echter om een samenspel van bredere processen en mechanismen in de samenleving, in combinatie met beslissingen en factoren op individueel niveau. Ik ben van mening dat de invloed van die omgevingsfactoren niet te onderschatten is. Het boek De ongelijkheidsmachine van Paul Goossens gaat op voortreffelijke wijze op zoek naar de oorsprong van de ongelijkheid in Westerse samenlevingen en plaatst die in een breder historisch perspectief. Historisch bewustzijn is voor mij van groot belang en de enige manier om het heden beter te begrijpen.”
De leestip van Heleen Van Hecke
De kansenfabriek. Waarom ook gevangenen moeten kunnen dromen – Leen Muylkens
“Een heel inspirerend boek dat helaas vandaag ook brandend actueel is. Het is namelijk al jaren duidelijk dat niemand als modelburger uit de gevangenis komt. Dat blijkt uit de pijnlijk hoge recidivegraad. Om het tij te keren, rolt Justitie een radicaal project uit: kleinschalige detentie. In verschillende huizen loodst een team van psychologen en begeleiders een kleine groep gedetineerden richting vrijheid. In De kansenfabriek maak je kennis met zes bewoners van zo’n huis. Mannen die fouten hebben gemaakt en hun leven terug op de rails willen krijgen. Door de ogen van coördinator Leen observeer je hun stille transformatie. Leen Muylkens schetst in De kansenfabriek een plaats van voorzichtige hoop en verbondenheid, zonder de moeilijke vragen uit de weg te gaan.”
De leestip van Margaux Van der Velde
Anders Leven – Manu Keirse
“De jongste jaren is het mij opgevallen hoe individualistisch onze samenleving doorgaans is. En hoeveel nood we tegelijkertijd hebben aan verbinding. Om ons voor te bereiden op belangrijke mijlpalen in het leven en elkaar beter te kunnen gidsen en helpen. Om gewoonweg de grote en kleine dingen des levens te delen. Ik merk hoe de kinderopvang bezwijkt onder de druk en hoe drie van mijn grootouders de laatste jaren van hun leven, ondanks ons geregeld bezoek, stilletjes versleten in een woonzorgcentrum. Terwijl wij als tussengeneratie teveel ballen in de lucht moeten houden om de boel te laten draaien. In Anders Leven gaat Manu Keirse op zoek naar manieren om ons leven en onze carrière op een heel andere manier vorm te geven. Zodat jonge mensen tijd hebben voor hun gezin en oudere mensen volop kansen krijgen om zich te ontplooien en hun kennis te delen met andere generaties. Hoe kunnen we generaties niet naast elkaar, maar mét elkaar laten leven? En wat als we de mens en niet de technologie centraal stellen in de gezondheidszorg? Dit boek inspireerde mij. En het stemt me hoopvol dat er effectief organisaties, denkers en doeners zijn die dat ‘anders leven’ mee vorm geven.”
De leestip van Liesbet Loeys
Weg-wijzer – Mariënstede vzw
“Ik vond het jubileumboek Weg-wijzer – 7 woorden om je te inspireren bij dienstverlening zeer indrukwekkend. Het boek werd samengesteld naar aanleiding van 25 jaar Mariënstede en werd naar al hun stakeholders verspreid. Het is door dit te lezen dat de eerste klik bij mij werd gemaakt. Ik las het als introductie voor mijn eerste bezoek daar en ik was daardoor enorm gemotiveerd om ze van nabij te keren kennen. Het gaat over hun 7 kernwaarden en vooral over hoe die ook daadwerkelijk in praktijk te hanteren. Op deze manier blijft het niet enkel bij mooie woorden. Het boek is al van 2010, maar is inhoudelijk zeker niet gedateerd. Het kan trouwens nog steeds bij hen besteld worden.”
De leestip van Peter D’Herde
Morele ambitie – Rutger Bregman
“Morele ambitie is het nieuwe boek van de auteur van De meeste mensen deugen. Rutger Bregman roept ons hier op om te stoppen met het verspillen van ons talent en werk te maken van onze idealen. Want morele ambitie is het beste medicijn tegen die verspilling. Succesvol zijn, maar dan volgens andere maatstaven. Succes dat zich niet laat meten in de hoogte van het salaris of de omvang van de functietitel, maar aan oplossingen voor de grootste wereldproblemen. Bregman noemt het zelf een ongemakkelijk boek, maar ik werd er zelf vooral door geïnspireerd. Maar ook aan het denken gezet. Doe ik op dit moment wel genoeg om ‘het goede’ te bereiken? En wat kan ik méér doen om zoals Socrates vooropstelt een ‘deugdzaam mens’ te worden?“
Heb jij recent ook een interessant boek gelezen?
Laat het ons weten. Mail jouw boekentip naar info@hefboom.be.