“Ethische financiering is geen concept, het is een beweging.”
Met deze woorden sloot Donal Traynor, CEO van Community Finance Ireland en gastheer, dit jaar de Febea-conferentie rond ethische financiering af: “Ethical finance is not just a concept but a movement.” In deze blogpost vatten we enkele hoogtepunten en conclusies van deze conferentie voor jou samen.
‘Strength in unity’
Jaarlijks verzamelen we als Europese ethische en alternatieve financiers van het Febea-netwerk voor een conferentie over solidaire en duurzame financiering. Dit jaar staken we de koppen bij elkaar in Dublin, met als centraal thema ‘Strength in unity’, oftewel ‘de kracht van eenheid’. Naar gewoonte vond de algemene vergadering van Febea er ook plaats en was er een goed gevuld programma met sprekers, workshops en panelgesprekken.
Er is nog veel werk te doen maar de bewustwording en beweging rond ethische financiering blijft groeien. Het Febea-netwerk bestaat vandaag uit 34 ethische banken en financiers in 16 landen. We delen als ethische financiers niet enkel een missie maar ook een aantal prangende uitdagingen. De Ierse econoom Jim Power, wees ons op de cruciale rol die we spelen om oplossingen te vinden rond betaalbaar wonen, polarisatie en sociale ongelijkheid.
Sociale ongelijkheid is volgens Power voor een groot stuk ook te wijten aan de toegang tot financiële diensten en financiële kennis. Iets wat ook Eurocommissaris Mairead McGuinness opwierp als een belangrijke pijler voor inclusie. Ze wees erop dat de financiële sector niet exclusief mag zijn maar verstaanbaar en toegankelijk moet zijn voor iedereen. Er moet vertrouwen zijn tussen een financiële instelling en haar klanten.
Vertrouwen, transparantie en verantwoordelijkheid
Burgers hebben vandaag te weinig vertrouwen in het advies en de begeleiding die ze krijgen van hun banken. Ook daar spelen we een belangrijke rol in. Want in ethische financiering staat vertrouwen centraal.
Die vertrouwensband geldt niet alleen voor burgers maar ook voor sociale en duurzame organisaties. Zij vertrekken vanuit een missie die maatschappelijk gedreven is. Maar om die missie te doen slagen, heb je wat financiële kennis nodig. Als je die kennis zelf niet beheerst, kan je maar beter hopen dat je (financiële) partner die wel heeft en je op die kennis kan vertrouwen. Als ethische financier gaat onze rol dus verder dan enkel geld ter beschikking te stellen.
We hoorden op de conferentie ook enkele getuigenissen uit het (Ierse) veld over die nood aan brede financiële kennis en betrouwbare adviezen en oplossingen van een financier. De conclusie: de financiële sector ten dienste staan van wat mensen in hun omgeving proberen te verbeteren. Kredietverlening moet op maat van de lener zijn, op basis van de sociale en specifieke context, en niet omgekeerd.
Febea-voorzitter Pedro M. Sessia benoemde ook transparantie en verantwoordelijkheid als de voornaamste unieke waarden van ethische en solidaire financiering. Deze fundamenten vormen de basis van onze werking als ethische financiers en de basis van vertrouwen. Als ethische financier staat transparantie centraal, over wat we doen, hoe we werken en hoe geld zich beweegt. Er is nog geen echte transitie aan de gang in de reguliere financiële sector en als ethische financiers spelen we daar dus een voortrekkersrol in.
Collectieve groei
De ‘Strenght in unity’ in onze sector komt niet enkel voort uit gedeelde missies en onze unieke waarden, maar ook uit elkaar versterken en samenwerken.
Onze directeur, John Vanwynsberghe, nam deel aan een panel rond collectieve groei. Tijdens dat gesprek bracht hij een concreet voorbeeld van hoe we samenwerken om de sociale en duurzame sector nog beter te kunnen ondersteunen en versterken. Vanuit Hefboom hebben we bijvoorbeeld samen met Kenniscentrum WWZ en Inclusie Invest een initiatief opgezet om organisaties te begeleiden die woon-en zorgprojecten opzetten. Door onze kennis en expertise te bundelen kunnen we één partner en aanspreekpunt zijn voor organisaties en hen begeleiden van A tot Z. Die samenwerking vertrekt opnieuw vanuit een transparante werking en volledig vertrouwen in elkaar als partners.
Het belang van lokale initiatieven
Een ander element dat centraal stond tijdens het congres was het belang van grassrootsorganisaties en lokale initiatieven. Zo zet Community Finance Ireland zich specifiek in om lokale sportclubs-en organisaties te versterken. Sport is sterk verankerd in het sociale leven in Ierland en fungeert als sociaal en cultureel bindmiddel. Maar ook onze Hefboomklanten zijn heel vaak lokale organisaties die in een bepaalde buurt of regio rond een specifieke maatschappelijke missie werken. Die lokale werking blijven ondersteunen en nog versterken is één van de belangrijkste doelen van ethische financiering en zorgt ervoor dat we als beweging echte sociale verandering teweegbrengen.
Lokale organisaties zorgen ook voor zekerheid en continuïteit doorheen moeilijke en onzekere tijden, zoals enkele crisisperiodes die we de afgelopen jaren meemaakten. Daar raken we opnieuw het belang aan van flexibele, ethische financiering, op maat van de organisatie.
Als ethische financiers is het niet ons doel om organisaties afhankelijk, maar net onafhankelijk van ons te maken door ze in hun kracht te zetten. “We lenen niet gewoon geld, we proberen de problemen van organisaties en gemeenschappen te begrijpen en hen daarin te versterken”, vatte Daniel Sorrosal, Directeur van Febea samen aan het slot van de conferentie.