Hefboom werkt drempel naar professionele begeleiding weg voor socialprofitorganisaties 


Sociale ondernemingen en initiatieven die zich inzetten voor de samenleving staan in hun werking voor heel wat uitdagingen. Die gaan ze vaak zelf met veel enthousiasme en interne expertise aan. Organisaties die het zich kunnen permitteren maken daarnaast ook gebruik van consultants en externe specialisten om de uitdagingen aan te pakken of om sterker te staan voor de toekomst. Helaas hangt aan dergelijke professionele ondersteuning vaak een stevig prijskaartje.

Bestemd fonds

“Vanuit Hefboom zien we dat fenomeen al langer”, zegt Tom Wouters, verantwoordelijke voor Hefboom begeleiding en training. “Organisaties die niet over de nodige middelen beschikken blijven in de kou staan. Hier en daar zijn er premies te vinden of kan men beroep doen op steun van een overheid om de nodige hulp in te kopen. Maar alleen al de zoektocht naar die extra middelen loopt vaak moeizaam.”

Het bestemd fonds van Hefboom maakt daar nu een einde aan. Organisaties die nood hebben aan financieel-zakelijk advies of begeleiding zullen dat voortaan kunnen krijgen. Wie zelf niet over de middelen beschikt om de kost hiervoor te betalen, kan rekenen op cofinanciering via Hefboom.

Hoe werkt het?

Organisaties die beroep willen doen op begeleiding of advies van Hefboom krijgen na het gratis intakegesprek een offerte. Daarin formuleren we een voorstel van aanpak en een inschatting van de tijd die daarvoor nodig is. Tegelijk krijg je ook een beknopte vragenlijst waarmee je een korting kan aanvragen voor die begeleiding. Zo betaal je – afhankelijk van je situatie – 80%, 50% tot zelfs maar 20% van de normale kostprijs.

Voor wie?

Alle organisaties en initiatieven die zich inzetten voor kwetsbare groepen in de samenleving komen in aanmerking. Dat kan een vzw of coöperatie zijn, maar ook een feitelijke vereniging of een burgerinitiatief. Alleen initiatieven die nog moeten starten met hun werking komen niet in aanmerking. Voor startende organisaties zijn er immers specifieke alternatieven.

Hoe gefinancierd?

Als vzw en coöperatie is Hefboom al 40 jaar actief met sociaal ondernemen. “We legden nu een fonds aan dat we inzetten om onze missie mee te helpen realiseren”, aldus Tom. “Verschillende van onze coöperanten en sponsors dragen hieraan bij. Via een solidariteitsmechanisme kunnen we de middelen eerlijk verdelen in functie van wie het echt nodig heeft. Zo kunnen we een verschil maken voor organisaties en initiatieven die net als wij werk willen maken van inclusief wonen, werken en leven.”

Welke begeleiding?

Hefboom biedt financiële en zakelijke begeleiding. Dat betekent dat we ons richten op de interne werking van je initiatief. Zo kunnen we bijvoorbeeld helpen met budgettering, een subsidieaanvraag, een financieel plan, rapportering, goed bestuur, statuten, contracten, samenwerkingen, enz. We werken steeds op maat van de specifieke situatie en vraag van een organisatie.

Hoe werken we?

Als organisatie die beroep doet op begeleiding van Hefboom betaal je een eigen bijdrage die afhankelijk is van je mogelijkheden. Een uitgebreide pool van experten en consultants staat dan klaar om te helpen, stelt Tom. “Ons uitgangspunt daarbij: we begeleiden zo lang als nodig, maar zo kort als het kan. Het laatste wat we willen is dat je aan een soort consultancy-infuus terecht komt waarbij je steeds opnieuw externe ondersteuning nodig hebt.”

Tijdens onze begeleiding zetten we met Hefboom dus vooral in op het versterken van de mogelijkheden en competenties van jouw organisatie of initiatief.

Samengevat

Meer weten?

Meer weten over Hefboom begeleidingen? Hier vind je meer info.

Voor vragen over het bestemd fonds neem je contact op met Tom Wouters.