
Organisatie in de kijker: Coopkracht
In het kader van het Internationaal Jaar van de Coöperaties zetten we elke maand een organisatie of coöperatie in de kijker. Deze keer is dat Coopkracht, hét netwerk voor coöperatief ondernemen in Vlaanderen waar we ook met Hefboom lid van zijn.
Coopkracht steunt, sterkt en stuwt coöperatief ondernemen. Via ontmoeting en kennisdeling sterkt het netwerk coöperaties in het verwezenlijken van hun doelstelling. Daarnaast verdedigen en promoten ze de coöperatieve principes naar overheden en andere relevante spelers in het werkveld.
Ontstaan en missie
Coopkracht werd opgericht in 2008 en erkend door de Nationale Raad voor Coöperaties in 2009. In 2017 werd Coopkracht een volwaardige vzw met als doel het coöperatief ondernemerschap te promoten en te ondersteunen.
Coopkracht bundelt de kracht van organisaties en bedrijven die coöperatief én mens- en milieuvriendelijk werken. Door van elkaar te leren willen ze de coöperatieve beweging sterker maken. Dat doen ze door samen vorming op te zetten, ervaringen uit te wisselen en onderlinge samenwerking te stimuleren.
Coöperatief ondernemen
Volgens de Internationale Coöperatieve Alliantie (ICA) is een coöperatie “… een autonome organisatie van personen die zich vrijwillig verenigen om hun gemeenschappelijke economische, sociale en culturele behoeften en ambities te behartigen door middel van een onderneming waarvan ze samen eigenaar zijn en die ze democratisch controleren.”
Deze definitie werd vertaald naar 7 coöperatieve principes. Die vormen wereldwijd het richtsnoer voor coöperaties. Elke coöperatie die deze ethische maatstaven van coöperatief ondernemen hanteert, is dus drager van een internationaal gedeelde coöperatieve identiteit.
Voor Coopkracht is coöperatief ondernemen bovendien een ondernemingsvorm die waardegedreven is, niet louter winstgedreven. Dat vinden ze heel belangrijk in een tijd waarin zowel mens als milieu heel erg onder druk staan.
Maatschappelijke drijfveer
Een samenleving die zichzelf overtreft, waar de koek ‘anders gebakken’ wordt vóór hij ‘anders verdeeld’ wordt. Een wereld waarin participatie en dienend leiderschap maken dat mensen samen ergens geraken waarvan ze nooit hadden durven dromen. Een wereld waarin persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling hand in hand gaan. Dat is wat Coopkracht drijft. Hun acties zijn erop gericht om mensen te verbinden, te inspireren en te helpen naar een nieuw coöperatief bewustzijn.
Waarom is coöperatief ondernemen dan zo belangrijk en wat zijn de troeven? Coöperatief ondernemen biedt volgens Coopkracht simpelweg de beste garanties voor duurzame ontwikkeling. De toekomst van mens, milieu en economie vaart er bij. Het creëert vertrouwen en betrokkenheid, zowel van werknemers als van klanten. Het biedt ook een grote stabiliteit en een focus op langetermijndenken.
Coöperatieve toekomst
Het netwerk van Coopkracht is uniek en ruim, met zo’n 100 leden uit heel uiteenlopende sectoren. De organisatie zet sterk in op verbinding en samenwerking zowel tussen de coöperaties als in het bredere sociale en economische werkveld. Zo willen ze zichtbaar maken dat coöperatief werken een kracht is die meer aandacht verdient.
Dat netwerk groeit bovendien steeds verder en dat stemt hoopvol. Of in de woorden van Coopkracht zelf: “Als ooit alle bedrijven coöperatief én mens- en milieuvriendelijk werken, dan hebben we een andere samenleving. Een maatschappij waar de juiste prijs wordt gevraagd voor producten en diensten, waar klanten op een correcte manier worden behandeld, waar geen woekerwinsten zijn of superbonussen worden uitgekeerd, waar het milieu bewaard wordt en werknemers een faire vergoeding krijgen voor het werk dat ze doen.”
Meer weten over Coopkracht: https://coopkracht.be
Meer weten over het Internationaal Jaar van de Coöperaties: www.2025.coop