Je missie succesvol realiseren? Hefboom begeleiding maakt jouw organisatie financieel gezond en zakelijk sterk.
Hefboom verleent financieel-zakelijke begeleiding en advies aan feitelijke verenigingen, burger- of buurtinitiatieven, vzw’s en coöperaties. “Meer dan ooit richten we ons daarbij op organisaties die zich inzetten voor kwetsbare doelgroepen”, licht Hefboom-collega Tom Wouters toe.
Organisaties versterken
En dus werd het aanbod naar sociale en duurzame organisaties verder verfijnd zodat het maximaal is afgestemd op hun noden. Tom legt uit waar de nieuwe klemtonen liggen. “Ons doel is om die organisaties financieel gezond en zakelijk sterk te maken. Op financieel gebied gaat dat bijvoorbeeld over een budget en financieel meerjarenplan opmaken, de begroting onder controle houden, de cijfers kunnen interpreteren en een financieel rapport opstellen. Samengevat: de cijfers doelmatig inzetten om je organisatie te laten werken in functie van de doelstellingen.”
“Op zakelijk vlak gaat het over hoe je georganiseerd bent. Welke ondernemingsvorm heb je en is die aangepast aan de noden van je werking? Zijn je statuten en andere formaliteiten in orde? Welke contracten en verbintenissen heb je? Hoe werk je samen met andere organisaties en partners? Zowel bij de financiële als zakelijke begeleiding is het onze bedoeling om organisaties te ontzorgen en hen te ondersteunen zodat ze hun maatschappelijke slagkracht kunnen verhogen.”
Stijgende nood aan specifieke ondersteuning
Hefboom biedt al jaren ondersteuning aan de brede socialprofitsector door middel van advies en consultancy. “Maar door nu hierop te focussen geven we duidelijk aan hiervan het speerpunt van onze begeleidingen te maken. Niet omdat wij dat toevallig willen, maar omwille van de stijgende nood. We zien veel organisaties worstelen met beide aspecten van hun beheer. Soms uit onwetendheid, maar ook door te weinig capaciteit. En dat is bijzonder jammer, want zo gaan veel kansen en middelen verloren. In een economische context waar subsidies steeds minder evident zijn en de zoektocht naar donateurs steeds moeilijker, kunnen organisaties echt wel ondersteuning gebruiken. En we geloven dat we vanuit Hefboom op dat vlak een verschil kunnen maken.”
Goede wil en goede praktijk
Met deze begeleiding richten we ons tot organisaties die werken met mensen in kwetsbare posities. Omdat we merken dat net zij vaak met heel beperkte middelen op de meest complexe maatschappelijke uitdagingen een antwoord proberen te bieden. “Inclusie staat centraal in onze missie en dus richten we ons vooral op organisaties die zich inzetten voor kwetsbare doelgroepen in de samenleving. Dat is in Vlaanderen en Brussel een grote en diverse groep. Het gaat om zowel kleine als grote organisaties die actief zijn rond uiteenlopende thema’s als armoede, welzijn, gezondheid, opleiding of tewerkstelling. Veel van die initiatieven worden getrokken door mensen met een groot maatschappelijk engagement. Het zijn vaak idealisten die zich hard inzetten voor hun doel en doelgroep. Ze hebben een sterke inhoudelijke betrokkenheid, maar missen soms de zakelijke competenties om in de huidige context een organisatie te runnen. Wij pleiten voor een gezonde mix van dat idealisme met de nodige dosis ondernemerschap.”
Als organisatie die gelooft dat sociaal en duurzaam ondernemen bijdraagt aan een inclusieve samenleving, is het logisch dat Hefboom dit soort initiatieven en organisaties maximaal ondersteunt. “Dat gaat voor ons over een gezonde visie op hoe je het meeste impact kan realiseren. En dan is dat ondernemerschap écht nodig om verder te raken dan het louter caritatieve. Ondernemen klinkt in sommige sectoren nog steeds als iets dat niet bij hen past. Toch willen we volop die mindset stimuleren. We zien al langer een tendens van organisaties en burgerinitiatieven die niet wachten op de overheid om een bepaald probleem op te lossen, maar zelf actie ondernemen. Ook zij hebben nood aan ondersteuning.”
Begeleiding op maat, op basis van jouw vraag
Hoe ziet een begeleiding van Hefboom er dan concreet uit? “Elke organisatie is uniek en dus kiezen we steeds voor een aanpak op maat”, geeft Tom aan. “Je kan ons inschakelen om een begeleiding ter plekke te doen. Maar we organiseren ook trainingen en workshops hier bij Hefboom of op een andere locatie rond onderwerpen die voor meerdere organisaties relevant zijn, bijvoorbeeld rond btw-regelgeving of ondernemen in een vzw. Het belangrijkste wat je moet onthouden: heb je een vraag, blijf er dan niet mee zitten en contacteer ons. Samen kijken we dan wat er nodig is en hoe wij daarbij kunnen helpen. Dat kan zowel een kort, eenmalig advies zijn als een langere begeleiding.”
Haalbaar en betaalbaar voor iedereen
Waarom zouden organisaties die het al niet makkelijk hebben, dan ook nog eens betalen voor externe begeleiding? Terwijl zij vaak net het meeste nood hebben aan financieel-zakelijke begeleiding. “De financiële drempel is inderdaad de belangrijkste reden waardoor organisaties te weinig beroep doen op externe ondersteuning. Daarom hebben we binnen Hefboom een bestemd fonds opgericht om onze begeleiding voor elke organisatie haalbaar en betaalbaar te maken. Afhankelijk van het soort organisatie en de situatie betaal je slechts een gedeelde van de werkelijke prijs van de begeleiding. De rest wordt door Hefboom en zijn partners bijgepast. Op die manier wordt de belangrijkste drempel weggenomen. En uiteraard behandelen we elke vraag in vertrouwen.”
Tom sluit af met een laatste tip. “Wacht niet tot het te laat is. Contacteer ons liever vandaag dan morgen. Je hoeft dus geen urgent probleem te hebben om onze hulp in te roepen. Ook preventief kunnen we veel doen om jouw organisatie financieel gezond en zakelijk sterk te maken. Een externe blik op jouw werking is altijd nuttig.”
Meer weten?
Meer weten over Hefboom begeleidingen? Hier vind je meer info.
Of neem rechtstreeks contact op met Tom Wouters.