Investeren in financiering van hernieuwbare energie
Limburg wind cv werft coöperatief kapitaal voor investeringen in vennootschappen actief in de sector van de hernieuwbare energie en de promotie van die hernieuwbare energie.
Hierbij betrekt Limburg wind zoveel mogelijk burgers. Dat kan door een beperkte financiële inbreng en door betrokkenheid bij de verdere activiteiten van de coöperatie.
Zo geeft Limburg wind burgers de kans om bij te dragen aan de realisatie van een duurzame en CO2-neutrale omgeving. Groene energie wordt op deze manier een project waarbij burgers hun bekommernis voor het milieu mee kunnen omzetten in concrete actie.
Samenwerking met Hefboom
We hebben met Hefboom in 2010 samen met de Limburgse Reconversiemaatschappij, de Limburgse gemeenten en Aspiravi onze schouders gezet onder Limburg wind cv. Deze onomwonden keuze voor een groen project ligt in de lijn van eerdere activiteiten: in het verleden gaven we al kredieten aan talrijke milieugerichte organisaties waaronder:
- producenten van biovoeding
- organisaties in de groene-energiesector
- groenwerk bedrijven en verenigingen voor natuur- en landschapsbeheer
Coöperatieve dienstverlening op maat
Bij het opstarten en managen van een coöperatieve organisatie komen een heleboel zaken kijken die niet de kernactiviteit vormen maar wel onontbeerlijk zijn voor het efficiënte en conform de wettelijke bepalingen functioneren van de vennootschap. Dit behelst de administratieve afhandeling en opvolging van het aandeelhouderschap, ook advies bij het beheer ervan en inhoudelijke input voor de communicatie naar de buitenwereld toe.
Hier hebben we Hefboom doorheen de jaren een grote knowhow en expertise rond opgebouwd. Die kennis stellen we ter beschikking van coöperaties zoals Limburg wind, met een brede waaier een ondersteuningsmogelijkheden. Enkele van de ondersteunende diensten die we voor Limburg wind behartigen zijn:
- Administratief beheer van de aandeelhoudersrelaties (registratie, toetredingen, bijstortingen, terugnames, dividenduitkeringen, uittredingen, afhandeling van nalatenschappen en alle andere verrichtingen die te maken hebben met het vennotenbeheer);
- Communicatie met de coöperanten (permanentie via telefoon en email);
- Organisatie van de algemene vergadering (uitnodigen, registreren inschrijvingen, volmachtenbeheer, praktische organisatie algemene vergadering, …);
- Organiseren en begeleiding van diverse acties en bedrijfsbezoeken.
Limburg wind: een win-win
Met het totale kapitaal van meer dan 15 miljoen euro dat de aandeelhouders (meer dan 5.500 vennoten!) hebben ingebracht via de publieke aanbieding van aandelen, bouwde Limburg wind tot dusver 35 van de 69 windturbines die momenteel in Limburg actief zijn. Het gaat om parken in Beringen, Genk, Halen-Diest, Ham, Hasselt, Lommel, Maaseik en Tessenderlo. Deze hebben samen een geïnstalleerd vermogen van 76 MW. Wat overeenkomt met het verbruik van 40.520 gezinnen.
In 2015 bouwt Limburg Win(d)t nv, producent van groene stroom, met het kapitaal van Limburg wind cv elf nieuwe windmolens: in Dilsen-Stokkem (1), Genk (4), Ham (2), Lummen (2) en Maasmechelen (2). In ruil voor hun inbreng mogen de coöperanten rekenen op een dividend. Limburg wind heeft sinds zijn oprichting jaarlijks een dividend van 4 tot 5 procent uitgekeerd. Daarnaast kunnen de coöperanten van een bijkomend voordeel genieten in de vorm van een voordelig tarief dat ze krijgen aangeboden van Aspiravi Energy.
Limburg wind cv is een coöperatieve vennootschap die werd opgericht op 4 mei 2010 en werd erkend door de Nationale Raad voor de Coöperatie. Meer informatie over Limburg wind, vindt u op www.limburgwind.be
Wil je meer informatie over de diensten die Hefboom aanbiedt aan coöperaties, klik hier.