Ondernemen(d) blijven tijdens de Corona-crisis

De corona-crisis en lockdown is een moeilijke tijd voor iedereen en niet in het minst voor ondernemers. Je maakt je misschien zorgen over de toekomst van je organisatie of onderneming, of je zit minstens met wat vragen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Weet welke maatregelen er bestaan

Er zijn door de overheid flink wat maatregelen ingezet om organisaties en ondernemingen overeind te houden. Om de crisis zo goed mogelijk te managen, is het belangrijk dat je weet welke maatregelen er bestaan. Een overzicht met de verschillende coronamaatregelen rond ondernemen en werk vind je hier op de website van VLAIO. Je vindt er zowel de Vlaamse, Federale als Europese maatregelen. Specifiek voor Vlaanderen zijn er de Corona hinderpremie en Corona compensatiepremie.

  • De hinderpremie is er voor ondernemers die hun fysieke locatie volledig moesten sluiten ingevolgde de federale richtlijnen. Meer informatie kan je raadplegen op VLAIO.be/hinderpremie.
  • De compensatiepremie richt zich tot de ondernemingen en hun toeleveranciers die nog verder mogen werken of winkels die openblijven maar door de beperkende maatregelen een omzetdaling van minstens 60% hebben in de periode tussen 15 maart 2020 en 30 april 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Je vraagt ze aan in minder dan 6 minuten en dat kan tot 30 juni. Meer informatie kan je raadplegen op VLAIO.be/compensatiepremie.

Daarnaast zijn er nog de bijkomende maatregelen zoals belastingvrijstelling voor specifieke steunmaatregelen, de uitbreiding van de Waarborgregeling door coronacrisis, de specifieke COVID-19 waarborg, als de Corona-lening via PMV om getroffen ondernemers meer financiële ademruimte te geven. Je vindt het allemaal op diezelfde overzichtspagina https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/moeilijkhedencoronavirus/specifieke-maatregelen-mbt-het-coronavirus/coronavirus

Blijf op de hoogte

Hoewel het goed is om op de hoogte te blijven, hebben we gemerkt dat het niet motiveert om de hele dag naar het nieuws te luisteren of kijken. Kies een paar kanalen die je op een constructieve manier op de hoogte houden.

Doe nieuwe inspiratie op

En als laatste zit vooral niet stil. Hoe groot deze uitdaging ook is. De lockdown is het moment om nieuwe inspiratie op te doen en je kennis van zaken bij te spijkeren:

  • Houd het Youtube kanaal van Cultuurloket in de gaten ​voor interessante webinars voor ondernemers (in de cultuursector): Je leert er onder andere over Crowdfunding, het Kunstenaarsstatuut ​en over de coronacrisis steunmaatregelen voor zelfstandigen, organisaties en ondernemingen.
  • Op het platform Skillshare kun je (de eerste) twee maanden gratis online lessen volgen. Leer bijvoorbeeld hoe je door middel van storytelling het verhaal achter jouw onderneming kan delen, hoe je (nog meer) in kunt te zetten op online diensten of over interieur design en geef je onderneming een opfrisbeurt.
  • Vraag zeker ook je klanten, bijvoorbeeld via sociale media, om ideeën voor jouw onderneming. Vast en zeker krijg je weer nieuwe inspiratie.

Veel inspiratie en goede moed gewenst en bovenal een goede gezondheid.

Voor vragen blijft het Hefboom team bereikbaar.