Vakantieperiodes overbruggen met jonge kinderen, hoe leg je die puzzel? Enkele collega’s delen hun ervaringen en tips.

Aaaaah, die zalige zomer … Lekker languit luieren op één of ander zuiders strand met een heerlijke cocktail in de hand. Of gewoon gezellig genieten van eindeloze zomeravonden in eigen land. Voor ouders met jonge kinderen is die zomervakantie echter niet altijd a walk in the park. Want opvang voorzien voor vakantieperiodes is veel puzzelen en plannen.

Voor veel ouders is het elk jaar opnieuw puzzelen met verlofdagen, telewerk, logeren bij de grootouders en allerlei kampjes. Een begripvolle werkgever is dan meer dan welkom. We vroegen collega’s Margaux, Berten en Ben hoe zij dit ervaren en hoe de flexibele werkcultuur bij Hefboom hen daarbij helpt.

Puzzelen en vervelen

Met twee jonge kinderen weet Margaux dat het een hele puzzel is om tijdens de volledige zomer opvang voor haar kroost te voorzien. “Voor de jongste is er nu geen probleem, want de crèche is de hele zomer open. Voor onze oudste is het wel zoeken hoe we de opvang gedurende die 8 of 9 weken kunnen organiseren. Aan die planning beginnen we dus telkens al in het voorjaar.”

“Dat moét je doen, want anders zitten de kampen vol”, vult Berten aan. “De plaatsen zijn immers overal beperkt. En anderzijds, je wilt kinderen ook niet de hele zomer op kamp sturen. De zomervakantie is inderdaad een lange periode, maar toch ben ik geen voorstander om die in te korten. Niet alles moet vol gepland of hapklaar aangeboden worden. Kinderen mogen niet het slachtoffer worden van de maatschappelijke ratrace waarin veel ouders zitten en onder druk staan om de opvang geregeld te krijgen. In die zomerse zee van tijd moeten kinderen zich ook kunnen vervelen. In die momenten moeten ze zelf iets bedenken en ontstaat een vorm van creativiteit. En dat is belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Al heb ik met een partner in het onderwijs natuurlijk iets makkelijker praten.” (lacht)

De zoektocht naar kampen

“Mijn partner werkt als zelfstandige” zegt Ben. “Zij kan dus iets makkelijker haar werktijd zelf bepalen. Het helpt ook dat onze beide kinderen al naar school gaan. In de zomer kunnen ze dus op kamp, al is de moeilijkheid dan om ze samen op hetzelfde kamp te krijgen. Dat is elke keer weer stressen bij de inschrijvingen. Soms lukt het, maar soms ook niet. Er is op zich wel voldoende aanbod, maar het zit enorm verspreid en er zijn ook grote verschillen in prijs en kwaliteit.”

Tijdig een goed zicht krijgen op het aanbod helpt dan om de planning te kunnen maken. “Wij krijgen elk jaar vanuit de stad een brochure in de bus”, geeft Margaux aan. “Een week speelplein is vrij betaalbaar, voor een sport- of themakamp betaal je al wat meer. Maar wat de kwaliteit betreft is het trial and error. Dus het is toch een zoektocht naar goede kampen. ”

Flexibel werken

De zomermaanden zijn niet de enige vakantieperiode voor schoolgaande kinderen. Verlofdagen moeten over een heel jaar ingepland worden. Om die volledige puzzel te kunnen leggen maken ze alle drie gebruik van andere mogelijkheden.

“Voor het vierde jaar op rij neem ik deze zomer een maand ouderschapsverlof”, zegt Ben. “En dat nog aangevuld met een tweetal weken opvang door de grootouders. Enkel op die manier lukt het ons om de volledige zomerperiode te overbruggen.”

“Ik werk zelf vier vijfde en ben elke woensdag vrij”, vult Berten aan. “Tijdens de schoolperiode om de kinderen op de vangen, maar ook in de vakanties is dat handig. Moest het nodig zijn, kan ik die vrije dag ook af en toe verschuiven naar een andere dag in de week. En omdat ik vaak thuiswerk, spaar ik ook veel verplaatsingstijd uit. Dat levert elke dag toch 2,5 uur winst op. Tijd die ik dus extra bij mijn gezin kan zijn. En de drukke periodes in het voorjaar kan ik compenseren tijdens de zomerperiode. Het is fijn dat die flexibiliteit vanuit Hefboom er is. Al blijft het een moeilijke puzzel. Zo stemmen we ons eigen verlof af op dat van de onthaalmoeder. Want als de kinderen thuis zijn, kan je eigenlijk niet werken. Daarvoor zijn ze momenteel nog te klein.”

Ook voor Margaux is de combinatie met telewerk belangrijk. “Het is een kwestie van alle beschikbare puzzelstukjes te gebruiken. Voor mij werkt het klassieke stramien van een 9 to 5 niet goed, ik heb flexibiliteit nodig. Niet elke dag moet er even lang gewerkt worden. Je kan perfect de ene dag wat langer werken om dan de dag erna wat vroeger te stoppen. Zolang je werk maar gedaan is. Die flexibiliteit werkt trouwens in twee richtingen. Het is ook een troef voor Hefboom als werkgever. Als je vertrouwen geeft, krijg je het ook terug. Dat versterkt elkaar.”

“Die flexibiliteit van de werkgever is inderdaad heel belangrijk”, besluit Ben. ”Ik ervaar de vrijheid die we krijgen om ons werk zelfstandig te plannen zelf als een groot pluspunt van mijn job. Thuisblijven om voor een ziek kind te zorgen of eerder stoppen om bij een schoolactiviteit te kunnen zijn is hier dan ook perfect normaal. Net als wat langer werken om een taak af te krijgen. Dat is een kwestie van vertrouwen krijgen, verantwoordelijkheid nemen en open communicatie tussen collega’s. Wederzijds begrip en menselijkheid is daarin een sleutelfactor. Op dat vlak voelen we allemaal dat Hefboom echt bezig is met het welzijn van zijn medewerkers.”