Hefboom Advies in Berlijn voor MeMoRe

Het Europees project voor de integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt

In het kader van het project MeMoRe, dat inzet op de integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt, reizen de Hefboom collega’s door Europa.

Na de succesvolle kick-off van het ESF-vluchtelingenproject MeMoRe, in Brussel afgelopen najaar, vlogen Stéphanie en Valérie deze maand richting Berlijn. Bij hun aankomst kregen ze spontaan hulp van Abdoul, een Syriër die al meer dan 10 jaar in Duitsland woont. Hij begeleidde Stéphanie en Valérie naar het centrum van Berlijn. Tijdens de treinrit vertelde hij over zijn leven in Duitsland, en over zijn oom die apotheker is in Schaarbeek en een project heeft opgestart voor hulp aan Syrische vluchtelingen. Een treffendere verwelkoming in Berlijn konden de collega’s wellicht niet krijgen.

Er stond een bezoek aan de Duitse partners Lamsa en de Harz University of Applied Sciences op de agenda. Beide organisaties zijn partners waarmee Hefboom het Europees MeMoRe project ontwikkelt. Er werd gebrainstormd en gewerkt aan de ontwikkeling van een mentoringmodel voor laaggeschoolden. Maar ook de juridische obstakels voor mentoring-initiatieven werden in kaart gebracht. Valérie en Stéphanie bezochten daarnaast ook het STIR project (Start-up Incubator for Refugees ) van de heel geëngageerde Annete Pekrul die inzet op ondernemerschap van vluchtelingen. Vooraleer terug richting Brussel te vertrekken, was er nog één belangrijk bezoek gepland bij het mentoringproject van Singa in Berlijn. Het was een vruchtbare tweedaagse.

Dit voorjaar zijn er nog bezoeken gepland aan mentoringinitiatieven in Parijs en Kopenhagen. Je leest er meer over op onze website.

Het transnationaal project MeMoRe ontwikkelt een effectief en duurzaam model voor mentoring dat vluchtelingen ondersteunt bij hun integratie in de Europese arbeidsmarkt. Hefboom realiseert dit project samen met het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) van de KU Leuven en Vluchtelingenwerk Vlaanderen en met partnerorganisaties uit Zweden, Duitsland en Finland.

Voor meer informatie over dit project kan je terecht bij Valérie Carrette (valerie.carrette@hefboom.be) van Hefboom Advies

Het Europees Sociaal Fonds (ESF) en de Vlaamse Overheid, via het Departement Werk en Sociale economie, financieren dit project.

ESF Vlaanderen