Cultuurkrediet voor het Rariteitenkabinet

Krediet voor de financiering van een isolerende, geluiddempende wand

Een muzikale experimenteerplek voor kinderen

Het Rariteitenkabinet

In het Rariteitenkabinet sloopt Lore Maegerman de drempels tussen dagelijks leven en kunst. Ze biedt elke bezoeker een toegankelijke connectie met muziek en bij uitbreiding kunst.

Kinderen vanaf 5 jaar kunnen bij het Rariteitenkabinet terecht voor muziekkampjes en een muzikale jaaropleiding. Muziek is er geen abstracte leerstof: via spel en beweging ontdekken de kinderen het klanken-universum in en rondom zich en dat gaan ze stap voor stap benoemen. Eerste doelstelling: komen tot een vanzelfsprekende omgang met muziek, om van daaruit steeds dieper te graven.

Een shot kunst voor iedereen

Naast de rechtstreekse kinderwerking biedt het Rariteitenkabinet ook muziekworkshops aan scholen (kleuter en lager). Vanuit dezelfde aanpak als de lessen, maar met een pak extra tools voor de leerkrachten. En in haar Klankencaravan levert Lore mobiele muzikale animatie op feesten en festivals.

Lore Maegerman heeft een muziek- en talenopleiding achter de rug en werkte in diverse culturele organisaties. Samen met echtgenoot Paul De Clerck, professioneel altviolist en docent aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, verzamelde Lore jarenlang allerlei rariteiten, die te zien zijn in haar kabinet.

Te midden van die rariteiten laten Paul en Lore iedereen genieten van de losse activiteiten van het Rariteitenkabinet, steeds met focus op inhoudelijke toegankelijkheid: concerten voor volwassenen en kinderen, lezingen, gespreksmomenten, tentoonstellingen,…

Krediet voor de financiering van een isolerende, geluiddempende wand

Het Rariteitenkabinet heeft een vaste locatie in de Farmfabriek in Deinze. De Farmfabriek is een oude staalfabriek die huisvesting biedt aan verschillende creatieve en eigenzinnige projecten. Deze site is de ideale plek voor het Rariteitenkabinet: er is toegang tot een evenementenzaal, tot groene buitenruimte, interne creatieve kruisbestuiving, allerlei samenwerkingen en ontwikkelende horeca-initiatieven, markten enz.

Lore ging op zoek naar een krediet voor de financiering van een
isolerende, geluiddempende wand, om de ruimte van het Rariteitenkabinet af te schermen van de andere open ateliers in de Farmfabriek. Omdat het vooralsnog een kleinschalig cultuurproject betrof, kreeg Lore bij de reguliere banken echter geen krediet. Met een Cultuurkrediet van 12.000 euro kan het Rariteitenkabinet de plaatsing van een geluiddempende wand, divers muziekmateriaal, inrichting van de concert- en ontvangstruimte en extra werkkapitaal financieren. 

“Het Rariteitenkabinet richt zich op kinderen die een ander soort muziekbeleving zoeken dan die van de traditionele muziekscholen. Waar de nadruk nog vaak gelegd wordt op prestatie en het verwerven van abstracte kennis. Het kinderaanbod van het Rariteitenkabinet is laagdrempelig. Omdat er geen engagement van meerdere uren per week wordt verwacht, wat wij een grote meerwaarde vinden.

Daarnaast hebben alle lagere scholen in Vlaanderen een onderdeel omtrent muziek in hun eindtermen. Echter niet elke leerkracht is even muzikaal. Daarom vinden wij dat, naast het aanleggen van een eenvoudige muzikale basis bij kinderen, Lore een belangrijke bijdrage kan leveren door leerkrachten in haar workshops tools aan te reiken waar zij verder mee aan de slag kunnen gaan.”

– Ben Peeters, Kredietconsultent Cultuurkredieten

Ben je ook op zoek naar financiering voor je project binnen de culturele sector? Ontdek hier meer over Cultuurkrediet. Heb je reeds een ondernemingsplan, dan kan je ook meteen een Cultuurkrediet aanvragen.