Hedendaagse kunst kopen met renteloze lening

Galeriehouders Adriaan Raemdonck en Sofie Van de Velde, Kunstwerken van Charline Tyberghein
Fotocredit: Dries Cools – Kunst in Huis

Vanaf vandaag kunnen kunstliefhebbers een renteloze lening aangaan om een kunstwerk te kopen. Het initiatief Kunst Aan Zet werd officieel voorgesteld in de Antwerpse Sofie Van de Velde Gallery en PLUS-ONE Gallery.

Het zijn slechts twee van de tweeëntwintig kunstgaleries waar men de Renteloze Kunstelening kan gebruiken. Er is al lang sprake van een Vlaamse kunstkoopregeling, naar Nederlands en Brits model. Galeriehouder
Adriaan Raemdonck (Galerie De Zwarte Panter),
is een voortrekker van het eerste uur:

‘Kunst Aan Zet is voor iedereen een goede zaak, zowel voor kunstenaars, galeriehouders en kunst- liefhebbers. De kunstlening loopt van €500 tot €7000 euro. Daarvoor kan je fantastische kunst kopen.’ 

Met Kunst Aan Zet kunnen meer mensen een kunstwerk kopen

De Renteloze Kunstlening kadert in de conceptnota ‘Langetermijnvisie voor aanvullende financiering en ondernemerschap in de Vlaamse cultuursector’. Minister van Cultuur Lydia Peeters (Open VLD) is enthousiast:

‘We willen in de eerste plaats de Vlaamse en Brusselse kunstenaars en ontwerpers een duwtje in de rug geven, door een nieuw publiek van kunstliefhebbers te laten kennismaken met hun werk. Daarnaast moet de Renteloze Kunstlening het voor meer mensen mogelijk maken om een kunstwerk of design te kopen.’

Kunstenaar Filip Vervaet beaamt het belang van een breder publiek:

‘Het is belangrijk dat een kunstwerk een plaats krijgt, of het nu een museum is of een huiskamer. Uiteindelijk zorgt elk verkocht werk er ook voor dat een kunstenaar voldoende inkomen heeft om te blijven creëren’.

Toegankelijker maken van kunst

De Renteloze Kunstlening is een belangrijk aspect van de missie van Kunst Aan Zet, maar niet het enige. Ook het toegankelijker maken van kunst, en daarmee ook de wereld van kunstgaleries, hoort daar bij. Galeriehouder Sofie Van de Velde:

‘Dit project past helemaal in de visie van onze galerie om kunst kopen voor iedereen haalbaar te maken.’

Kunst Aan Zet is een initiatief van de Vlaamse Overheid in samenwerking met Kunst in Huis, dat instaat voor de coördinatie en het promoten van de lening, en Hefboom, dat de Kunstlening verstrekt. Hefboom verschaft in samenwerking met Cultuurloket ook de Cultuurkredieten voor professionele actoren in de cultuursector.

De lancering met tweeëntwintig galeries is een pilootproject voor de komende zes maanden. Vanaf maart wordt het netwerk uitgebreid met nieuwe aanbieders van de Kunstlening.

www.kunstaanzet.be

Vraag je Kunstlening aan

 

Video: Wie wil geld lenen voor kunst?