Uitnodiging Hefboomsessies 2019

Coöperatief Ondernemen Zorg en Welzijn

De Hefboomsessie is een middagprogramma voor sociale en duurzame ondernemingen rond een actueel thema. Verwacht je aan inspiratie die goesting doet krijgen, inzichten die energie geven en ontmoetingen die nieuwe kansen mogelijk maken. Behalve originele en verrijkende inhoud creëert de hefboomsessie heel wat kansen voor waardevolle uitwisseling met collega organisaties en de consultants van Hefboom. Kortom, een interessante investering in je eigen sociaal kapitaal. We nodigen je graag uit op de twee eerstvolgende sessies:

 • 3 oktober van 12u tot 17u in Leuven:  Investeren in innovatie

 • 8 oktober van 12u tot 17u in Brussel: Maatschappelijke verandering en impact

Een gedetailleerd programma en alle praktische informatie vind je hieronder.
Opgelet: de Hefboomsessies zijn een gratis initiatief maar inschrijven is wel noodzakelijk. Het aantal plaatsen is beperkt. Naar het INSCHRIJVINGSFORMULIER

 

3 oktober 2019:  Investeren in innovatie

Heel wat sociale en duurzame ondernemingen willen maar al te graag inzetten op innovatie. Maar hoe begin je daaraan? En waar haal je de financiële middelen vandaan? Daarover gaat deze Hefboomsessie.

Programma

12u00: Ontvangst met broodjes. Netwerklunch
13u00: Inleiding en welkomstwoord door John Vanwynsberghe, directeur van Hefboom.

VITO zet in op een versnelling van de transitie naar een duurzame wereld en daarin speelt innovatie een grote rol.
VLAIO laat het licht schijnen op mogelijkheden van ondersteuning en subsidiëring voor organisaties die in dergelijke innovaties investeren.
4werk dat West-Vlaamse maatwerkbedrijven overkoepelt, toont hoe het in de praktijk gaat aan de hand van 6 proeftuinen.

Tussendoor vertelt Valérie Carrette over het duurzaamheidsinstrument ‘Sustatool’  en presenteert Anja Mackelberg een overzicht van financieringsmogelijkheden bij Hefboom.

17u: Receptie


Locatie

OPEK, Vaartkom 4, 3000 Leuven.
Wegbeschrijving: https://www.opek.be/route-en-toegankelijkheid/

Inschrijven
Via dit formulier

Meer informatie
Contacteer Rudi Ceunen via rudi.ceunen@hefboom.be 02/205.17.32 of 0495/18.13.89

8 oktober 2019: Maatschappelijke verandering en impact

Velen voelen zich geroepen om mee te werken aan een transitie richting duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. De nood is hoog en de uitdagingen zowel op ecologisch als sociaal vlak zijn groot. Maar hoe je hierin verandering brengt en wat als sociale ondernemer je bijdrage kan zijn is niet zo evident. Deze hefboomsessie biedt je hierover een pak inspiratie, treffende voorbeelden en een aantal heel concrete suggesties.

Programma

12u00: Ontvangst met broodjes. Netwerklunch
13u00: Inleiding en welkomstwoord door John Vanwynsberghe, directeur van Hefboom
13u10: Dirk Holemans van de sociaalecologische denktank Oikos licht toe wat de bouwstenen zijn voor een nieuwe economie. Hij toont hefbomen om met bestaande organisaties en nieuwe initiatieven reële maatschappelijke verandering waar te maken.
14u15: Vier organisaties uit verschillende sectoren geven ons een concrete inkijk hoe zij aan de weg timmeren. Ga met hen in gesprek en laat je inspireren.
15u10: Pauze
15u30: Kies één van onderstaande workshops:

 1. Maatschappelijke impact (Valérie Carrette)
  De stem klinkt steeds luider om de impact van onze activiteiten zichtbaar te maken. Politici, financiers, burgers, ecologisten, … zijn vragende partij en ieder heeft een eigen kijk op wat van waarde is en hoe we dit best uitdrukken. Tijdens deze workshop reiken we een aantal methodieken aan om met uw organisatie een eigen visie en praktijk hierrond te ontwikkelen.
 2. Duurzaamheid (Tom Wouters)
  We staan stil bij de verschillende betekenissen die we duurzaamheid kunnen geven en hoe dat onze strategie beïnvloedt. In de workshop onderzoeken we mogelijkheden om duurzaamheid een concrete invulling te geven, samen met interne en externe stakeholders.
 3. Anders organiseren (Grieke Forceville)
  Datgene wat we anders willen organiseren om meer impact te creëren brengen we in beeld. Van daar uit formuleren we samen een eerste aanzet tot nieuwe modellen en nieuwe praktijk.

17u: Receptie


Locatie

Congrescentrum Amazone, Middaglijnstraat 10, 1210 Brussel

Inschrijven

Via dit formulier

Meer informatie

Contacteer Tom Wouters via Tom.Wouters@hefboom.be of 0479/52.19.27