Coöperatie biedt kansen voor zorg en welzijn

Collega Grieke Forceville duikt in de pen voor Sociaal.Net

Coöperatie Hefboom
© 123RF / Jan Sucko

De verregaande professionalisering, het streven naar doeltreffendheid en schaalvergroting, meer kritische en mondige zorgvragers en de eisen rond maatschappelijk verantwoord ondernemen: het zijn enkele trends die aangeven dat ondernemen in de zorg complexer wordt.

Deze groeiende complexiteit doet organisaties stilstaan bij hun organisatie en rechtsvorm. De vele hervormingen en veranderende regelgeving dragen hiertoe bij. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van persoonsvolgende financiering in de gehandicaptensector. Tegelijk zijn ook beleggers, investeerders en projectontwikkelaars meer dan ooit geïnteresseerd in de zorgsector, in het bijzonder in het zorgvastgoed. “Coöperatie als boeiende aanvulling voor vzw.”

Wat is in deze context de meest geschikte organisatievorm? De coöperatieve vennootschap (cvba), of kortweg coöperatie, wordt steeds vaker naar voren geschoven als een boeiend alternatief voor of een aanvulling op de vzw.

Met Hefboom bieden we ondersteuning bij de oprichting van een coöperatie. Op Sociaal.Net, het online platform voor iedereen met interesse in sociaal werk, welzijn en gezondheid, schetst collega Grieke Forceville de kansen van coöperatief ondernemen en maakt een aantal kanttekeningen.

Lees het volledige artikel

Wens je te weten voor welk advies je bij Hefboom terecht kan? Ontdek het hier.