ViaVia, een leertraject voor zorg- en welzijnsorganisaties

Een samenwerking tussen:

 

Visie, Inspiratie en Actie. 

Hét leertraject over hoe de stem van gebruikers, cliënten en patiënten én van de omgeving leidend en inspirerend zijn voor organisaties in zorg en welzijn.

Voor wie?

Voor stafmedewerkers en leidinggevenden uit kleine en grote zorg- en welzijnsorganisaties. 

Waarover gaat het?  

De gebruiker centraal zetten, het lijkt een evidentie. Zeker in welzijns- en zorgorganisaties gaan we er van uit dat de patiënt, cliënt of gebruiker centraal staat. Maar in hoeverre slagen organisaties daar écht in?

Op niveau van dienstverlening ‘wringt’ het soms. Onbegrip, misverstanden of elkaar gewoonweg niet begrijpen komt regelmatig voor in de welzijns- en zorgsector.


Op niveau van het aanbod lijken we er niet altijd in te slagen om duidelijk te maken wat we kunnen doen voor wie. Patiënten, cliënten en gebruikers blijven vaak onwetend over de mogelijkheden en het aanbod van zorg- en welzijnsorganisaties.


De organisaties willen graag leren van en weten wat er leeft bij haar doelgroep om haar diensten en aanbod te kunnen afstemmen op de noden van patiënten, cliënten en gebruikers.


Uitdagingen bij de vleet! Daarom is dialoog over het aanbod, dienstverlening en verwachtingen en noden erg belangrijk. Om tegemoet te kunnen komen aan een betere levenskwaliteit, grotere tevredenheid en in te spelen op nieuwe behoeftes.

Hoe ga je hier als zorg- en welzijnsorganisatie mee aan de slag? Hoe begin je aan het dialoog? 

Hefboom en WhoCares? werkten samen het leertraject ViaVia uit, een praktijkgericht leertraject dat organisaties helpt om de stem van de burger binnen te brengen in organisaties.


In dit leertraject maken we medewerkers uit de zorg- en welzijnssector wegwijs in praktische werkprincipes, tools en competenties. Met verhelderende inzichten, inspirerende getuigenissen en heel concreet materiaal dat de zorg- en welzijnsprofessional in de eigen organisatie kan inzetten om de stem van gebruikers, patiënten, burgers structureel in te bedden in de werking van de organisatie.


ViaVia is een aanbod, ontstaan uit een samenwerking tussen WhoCares? en Hefboom. Beide organisaties hebben een uitgebreide expertise op vlak van participatie, inspraak en strategie die ze bundelen in het leertraject ViaVia om organisaties in de zorg en welzijn te begeleiden en te versterken.

Programma 


ViaVia bestaat uit 5 dagen inhoudelijke kennisopbouw (theorie, inspirerende casusleer en het leren kennen van instrumenten) afgewisseld met interactieve werkvormen en praktische toepassingen. Er is de mogelijkheid om eigen cases uit te werken en vragen vanuit de eigen organisatie te bespreken.

DAG 1: De relatie tussen inspraak, participatie en strategie in organisaties

Dag 2: Actief luisteren als antwoord op de drempel van aannames en het eigen referentiekader

Visie 

Inspiratie 

Actie 

Dag 3: Inspraak en participatie van de doelgroep succesvol organiseren

Visie 

Inspiratie 

Actie

Dag 4: Permanent vinger aan de pols van de omgeving houden

Visie

Inspiratie 

Actie 

Dag 5: Hoe willen we dat de buitenwereld ons ziet? Uitwisseling praktijkcases.

Visie

Inspiratie

Actie en inspiratie 

De coaches en experten

De begeleiders zijn Katrien Segers en Inge Pelemans adviseurs bij WhoCares? en Tom Wouters adviseur bij Hefboom. Zij worden bijgestaan door verschillende gastsprekers.

Wat verwachten we van jou?

Praktisch 

WAAR? 

De opleiding vindt plaats bij Hefboom, Cellebroersstraat 16B, 1000 Brussel, op wandelafstand van Station Brussel-Centraal.


Wanneer?

5 dagen, telkens van 9u30 – 16u30

Prijs?

€1 450,00 excl. btw en inclusief vegetarische lunch. 

Heb je nog vragen?

Tom Wouters tom.wouters@hefboom.be en Katrien Segers katrien.segers@whocares.be helpen je graag verder!

Interesse? Meld je hier aan:  

"(*)" geeft vereiste velden aan

Geef ons zeker een seintje via dit formulier, dan zorgen we samen voor een zo comfortabel mogelijke toegang en locatie.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.