kleinVerhaal Cultuur Hefboom - Kortfilm

kleinVerhaal, cultuur voor iedereen

kleinVerhaal vzw is een participatieve kunstpraktijk die tegen de achtergrond van havenstad Oostende een inspirerende ontmoetings- en creatieplek organiseert waar mensen vanuit alle geledingen van de maatschappij, inclusief de meest kwetsbaren, in de kunsten duiken. kleinVerhaal doet dat samen met professionele, geëngageerde kunstenaars uit film, dans en muziek.

kleinVerhaal startte in Brugge tijdens het stadsfestival Brugge 2002. Ondertussen is de organisatie uitgegroeid van verschillende kleine projecten, tot een volwaardige culturele organisatie die structureel wordt ondersteund vanuit het kunstendecreet. kleinVerhaal vond onderdak in Oostende.

We bieden een permanent aanbod rond film en muziek, gericht op jong en oud, nieuwe en ‘oude’ Belgen, daklozen, sans-papiers, mensen in armoede, professionele artiesten en amateurs. Met onze activiteiten geven we mensen van alle rang of stand een artistieke stem en gezicht in het hedendaagse kunstenlandschap.

Dieter Debruyne, verantwoordelijk voor de communicatie

Het orkest The Ostend Street Orkestra zie je als een acoustische show op straat, tijdens een groot podiumspektakel op Theater Aan Zee, of in een samenwerking met grotere orkesten.

kleinVerhaal Cultuur Hefboom - Kortfilm

Nieuwe Stad, enz.. Het team nestelt zicht in de wijken, leert de bewoners en hun verhalen kennen. Ze vormen de inspiratie voor een filmscenario en de bewoners zelf worden betrokken: als lid van de filmcrew, camera, geluid en logistiek. De eerste kortfilm in deze reeks is “Take Good Care Of My Baby” die op het filmfestival 2017 in Oostende in première ging.

Voor de filmateliers gaat kleinVerhaal aan de slag in de verschillende Oostendse wijken zoals Opex, Westerkwartier, De

Tenslotte organiseert kleinVerhaal ook “De Avonden van kleinVerhaal” waarbij collega sociaal-artistieke organisaties hun werk in Oostende presenteren. Voor de voorstelling schuiven deelnemers en kunstenaars samen aan tafel voor een diner dat telkens door een andere gastkok i.s.m. de federatie van sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratie achtergrond (FMDO) wordt bereid.

Dak- of thuisloos, nieuwkomer of geboren en getogen Oostendenaar, arm of rijk, jong of oud… Net die diversiteit zorgt voor een unieke dynamiek. Mensen wiens paden in het dagelijks leven zelden of nooit kruisen, komen tijdens deze momenten bij elkaar om onder leiding van kunstenaars of muzikanten samen te creëren.

‘We kiezen voor participatie als antwoord op het recht op culturele ontplooiing voor iedereen, ongeacht sociaal-economische of etnisch-culturele achtergrond. Cultuur is voor ons een gedeelde en betekenisvolle ervaring over de sociale hokjes heen. Kunsten zijn van iedereen, het is een maatschappelijk debat voeden, en een krachtig symbolisch wapen in de strijd tegen sociale ongelijkheid.’

Hans Dewitte, coördinator

Investeren in de toekomst

kleinVerhaal is sedert 2017 erkend binnen het Kunstendecreet van de Vlaamse Overheid. Daarnaast worden ze ondersteund door de stad Oostende en de provincie West-Vlaanderen. Eigen inkomsten genereren ze via uitkoopsommen van optredens en vertoningen of cd-verkoop. Daarnaast krijgen ze ook steun van het Koningin Paola fonds.

Om de werking uit te bouwen is er naast de sterke artistieke verhalen ook nood aan investeringen in logistiek en technisch duurzaam materiaal om de muzikale en film ambities te realiseren. kleinVerhaal mag ook het digitale tijdperk niet missen, dit vergt de nodige ICT investeringen.

We konden bij Hefboom in een open en vlotte communicatie ons verhaal brengen en in een context van wederzijds vertrouwen een dossier samenstellen. Hefboom begrijpt de systematiek van een subsidiërende overheid en er werd ons niet gevraagd om persoonlijk borg te staan. Bij andere financiers is dat meestal wel het geval.

An Fonteyne, zakelijk verantwoordelijk

Ontdek meer over de werking en het programma