Financiering op maat van je organisatie

Financiering

Wat financiert Hefboom?

Hefboom verschaft overbruggingskredieten (voor subsidies), investeringskredieten en bedrijfskapitaalkredieten. Hefboom gaat telkens op zoek naar de meest geschikte financieringsvorm. Als dat nodig is, doen we dat ook met financiering op maat van het project of de onderneming. Zo participeert Hefboom ook in enkele duurzame ondernemingen. Hefboom financiert:

 • Overbrugging subsidies (Vlaamse, Europese en andere…)
 • Voorfinanciering vakantiegeld of eindejaarspremie
 • Werkingsmiddelen of werkkapitaal
 • Aankoop, renovatie of verbouwing van gebouwen
 • Aankoop inrichting, materiaal of machines
 • Aankoop rollend materiaal zoals auto’s, bestelwagens, vrachtwagens,…
 • Projecten in solidair, zorg- of gemeenschappelijk wonen (cohousing, CLT,…)
 • CSA projecten (Community Supported Agriculture)
 • Sociaal-innovatieve projecten

Wie financiert Hefboom?

Financiering voor de sociale en duurzame economie of de culturele sector verschilt in veel opzichten van financiering voor de reguliere economie. Hefboom heeft ruime ervaring in specifieke financieringsmogelijkheden voor organisaties die zich maatschappelijk inzetten. Het gaat voornamelijk over vzw’s en coöperaties (cvba) werkzaam in de social-profit en non-profit:

 • De sociale economie: beschutte en sociale werkplaatsen, lokale diensten economie, coöperaties, leer- en werkervaringsprojecten, sociale verhuurkantoren, huisvesting, kringwinkels, …
 • Organisaties werkzaam in welzijn, zorg, gezondheid en gelijke kansen: integratie van minderheden, kind en gezin, jeugd- en gehandicaptenzorg, armoedebestrijding, gezondheidszorg, kinderopvang, huisvesting, …
 • Culturele en sociaal-culturele organisaties: culturele instellingen, verenigingen, sociaal-cultureel werk
 • Ecologie en duurzame innovatie: mobiliteit, energie, milieu, innovatie, csa…

Dankzij de jarenlange ervaring kent Hefboom als geen ander de noden inzake financiering voor de sociale en duurzame economie. Organisaties (veelal vzw’s of coöperaties) kloppen bij Hefboom aan omdat ze op zoek zijn naar een krediet op maat dat rekening houdt met de eigenheid van hun specifieke werking. Hefboom is voor veel klanten uitgegroeid tot een vertrouwenspartner die hen niet alleen financiering geeft, maar hen ook begeleidt en adviseert in de zoektocht naar de optimale financieringsmix.

“Liquiditeitsproblemen vragen naar oplossingen op maat, en net dat maatwerk proberen we met Hefboom aan te bieden.”

Rudi Ceunen, kredietconsulent

Hefboom sluit geen organisatievormen uit. De klanten van Hefboom hebben veelal het statuut van vereniging zonder winstoogmerk (vzw), coöperatie (cvba) of een andere rechtsvorm.

Maak kennis met de financieringsmogelijkheden voor sociale economie organisaties

Op de website socialeeconomie.be vind je een overzicht van tools, instrumenten en opleidingen die sociale economiebedrijven op zoek naar financiering kunnen helpen. Je vindt er ook een inventaris van de verschillende financieringsmogelijkheden voor sociale economie organisaties. De inventaris geeft een overzicht van de soorten kredieten die er bestaan, risicokapitaal, coöperatief kapitaal, tussenvormen, fiscale stimuli, microkredieten, subsidies, maar evenzeer innovatief financieringsmogelijkheden zoals bv. crowdfunding.

De inventaris is gratis te downloaden:

Inventaris financieringsmogelijkheden sociale economie downloaden